Flot Europa-efterår, men ærgerlig sæsonafslutning

Inden sæsonen overhovedet var indledt, afbrød cheftræner Roy Hodgson sin kontrakt i utide, da han fik et tilbud fra Udinese. I stedet hentede mestrene i al hast Kent Karlsson tilbage for at hjælpe, men desværre måtte han allerede i august trække sig igen af personlige årsager. I stedet blev den tidligere AaB-mestertræner Hans Backe præsenteret som ny cheftræner den 17. september 2001, og dermed var et nyt kapitel i klubbens historie indledt.

En samlet 4-2-sejr over georgiske Torpedo Kutaisi sendte klubben til tredje og afgørende CL-kvalifikationsrunde mod Lazio. Løverne skabte et fantastisk resultat ved at vende 0-1 til 2-1-sejr i det første opgør i PARKEN, og returkampen i Rom var længe et lige opgør. Selv da Lazio kom på 3-1, var spændingen intakt, indtil italienerne til sidste øgede til 4-1 i stedet for de 3-2, som havde sendt løverne videre på flest udebanemål.

I stedet fortsatte holdet i UEFA Cup’en og eliminerede FK Obilic med sammenlagt 4-2, inden man stod over for AFC Ajax. Efter 0-0 i København leverede holdet en fantastisk præstation i Amsterdam og sejrede sensationelt 1-0 på et sent frisparksmål af Niclas Jensen. I tredje runde måtte løverne dog bøje sig for et Dortmund-mandskab, der ganske enkelt bare var for stærke og vandt to gange 1-0, om end begge kampe først blev afgjort i de allersidste minutter.

Efter en lidt usikker start i Superligaen, stabiliserede Hans Backe holdet, som dog stadig var hele 10 point efter Brøndby ved vinterpausen. Ikke overraskende betød det flotte europæiske efterår, at en del profiler rejste udenlands, men der var råd til at forstærke sig med Erik Mykland fra 1860 München, Tomas Antonelius fra Coventry City og Martin Albrechtsen fra AB.

En 6-0-sejr over Esbjerg blev højdepunktet i en flot forårssæson, hvor holdet ikke tabte én eneste kamp. Langsomt, men sikkert blev Brøndbys forspring reduceret, og spændingen kulminerede i næstsidste runde, hvor de to hold var á point og skulle mødes i PARKEN. Med en dårligere målscore var løverne tvunget til at vinde, og foran 40.186 tilskuere fik man også hurtigt kontrol over kampen og bragte sig foran kort før pausen. Det lignede længe en afgørelse på såvel kampen som mesterskabet, men i kampens sidste minut udlignede Mads Jørgensen ud af nærmest ingenting på et langskud fra kanten af feltet, så guldet havnede på Vestegnen.

Det ærgerlige nederlag blev efterfulgt af en tabt pokalfinale til OB og dermed en noget trist afslutning på en ellers meget lovende sæson.