Kampreferat: Zen vs. FCK

Begge hold manglede en del profiler
Byens Hold indledte sommerens træningskampe mod ingen ringere end de regerende UEFA Cup-mestre, som ganske vist stillede op uden de 5 profiler, som var med i russernes EM-trup. Men ”hjemmeholdet” – der i dagens anledning havde forlagt residensen til Helsingør – manglede også en række stærke kort i Pospech, Sionko, Hutchinson, Antonsson, Würtz og Grønkjær.

I kampens indledning var ikke umiddelbart til at se, at gæsterne allerede genoptager den russiske kalenderårsliga om en uge. Med træningssejre over Helsingborgs IF og FC Nordsjælland var det ellers ventet, at københavnerne ville komme under pres efter blot 5 dages træning efter sommerferien.

Det kom de også, men først efter en 1. halvleg, hvor de hvidblusede spillede lige op med russerne og tilmed var en tand skarpere i offensiven, når de få chancer bød sig.

Det var dog Zenit, der først fik bolden i nettet, da Dominguez efter et kvarters tid spillede Maximov godt fri i dybden, men da han trillede bolden forbi Jesper Christiansen, havde keeperen både set Jens Larsens flag og hørt Kim Miltons fløjte for offside.

Ailton scorede og fik straffe
I stedet tog københavnerne teten 10 minutter senere, da den russiske midterforsvarer Hubocan gik galt af en lang fremlægning fra Ulrik Laursen. Den lurende Ailton stjal bolden, ignorerede at Hubocan forgæves flåede ham i Kappa-dragten og chippede elegant bolden over Contofalsky i Zenit-målet.

Minuttet efter fik Maximov bolden i FCK-nettet, men igen var der forinden vinket og fløjtet offside. I den følgende periode var der tale om klar københavnsk dominans mod et lettere uengageret Zenit-mandskab, der ti minutter efter den første scoring kom yderligere bagud. Optakten var et langt indkast fra William Kvist i venstre side, og efter en luftduel inde foran mål væltede tyske Fernando Ricksen Ailton omkuld med et irriteret albuesving i brasiliansk hovedhøjde. Milton pegede resolut på pletten, stak Ricksen et gult kort og fejede myndigt alle Zenit-protester af bordet, så Morten Nordstrand kunne træde frem og sparke kuglen sikkert i kassen til 2-0.

Kort efter burde han dog nok have peget på pletten i den anden ende af banen, da Gravgaard kom for sent ned i en tackling på Fayzulin, der trimlede omkuld i feltet. Milton trak dog på sin store internationale rutine og lod fordelsreglen gælde – den fordelsregel, der af og til giver hjemmeholdene lidt længere snor i sådanne situationer. Det har Zenit sikkert også måttet sande på deres vej til UEFA Cup-finalen, og protesterne ebbede da også hurtigt ud.

Dermed kunne FCK-mandskabet gå til pausen med en ganske fortjent, men måske lidt overraskende 2-0-føring efter 45 minutter uden hjørnespark.

Tæt på 3-0 efter pausen
Nathan Coe afløste Jesper Christiansen i pausen, ligesom Junior kom ind i angrebet i stedet for Ailton, og Danni Jensen afløste Mads Laudrup på højre midtbane.

Efter en halv snes minutter fik Nordstrand en kæmpe mulighed for at øge til 3-0, da Sirl headede svagt tilbage mod egen keeper på et langt udspark fra Coe. Nord afsluttede dog halvsvagt, så Contofalsky kunne nå ned og redde.

Ellers var det Zenit, der havde bolden mest nu, men stadig uden at de var helt oppe i omdrejninger. Københavnerne arbejdede derimod støt og roligt og havde ikke det store besvær med at holde russerne væk fra farligheder.

Efter en god time kom Morten Bertolt ind for Kvist og overtog hans centrale midtbaneplads, mens Niclas Jensen blev erstattet af Jacob Neestrup. Nees tog venstre midt, mens Oscar Wendt gik ned på sin ”normale ”backplads.

Russisk dominans, men FCK holdt stand
Lidt efter gik også Nordstrand ud og gav plads for Nikolaj Hansen, som gik ind på midtbanen, så der nu var tale om en 4-5-1-formation med kun Junior fremme. Regnen var nu begyndt at falde over Helsingør Idrætspark, og da russerne også havde skiftet en del ud, så satte det sit præg på begivenhederne. Zenit havde bolden mest og kontrollerede spillet, men det blev aldrig til mere end halve chancer og langskudsforsøg.

Til gengæld var Junior lige ved at prikke en bold ind, da Gravgaard headede et Hjalte-frispark ned til ham, men bolden endte i sidenettet. Først med små 20 minutter igen så man for alvor prøver på russernes fikse og hurtige kombinationsspil, da 5-6 pasninger bragt Denisov på skudhold på kanten af feltet, men igen tog Coe sig sikkert af hans flade afslutning.

Jacob Albrechtsen fik de sidste 8 minutter, da han afløste Hjalte Nørregaard, og først i kampens 88. minut faldt kampens første – og eneste – hjørnespark. Det fik Zenit, men symptomatisk for kampen fik de intet ud af det, og københavnerne kunne dermed køre sejren hjem uden at den såkaldt farligste føring på noget tidspunkt var i fare for at lide overlast.

Det var og blev dog en sommerkamp med alt hvad det indebærer, og derfor skal man ikke lægge alverden i cifrene, men glæde sig over en god, københavnsk præstation over hele linien mod en stærk modstander, der dog langt fra spillede op til sit bedste i dag.