Før FCK-Benfica

OPTAKT

Nu går det løs! Den længe ventede Champions League-debut for F.C. København! 18 gange har vi tidligere været i Champions League-aktion, og det har altså hidtil kun været kvalifikationskampe. Dertil kommer 14 kampe i Europa Cup’en for pokalvindere og 36 kampe i UEFA Cup’en.

Til sammenligning har Benfica spillet 168 kampe, alene i Champions League (og tidligere Europa Cup’en for Mesterhold, som de vandt i 1960/61 og 1961/62), og heraf har de vundet ca. halvdelen. Desuden 106 kampe i de øvrige europæiske turneringer, så som klub er det absolut et gennemrutineret mandskab, som er vant til at færdes på højeste niveau i europæisk fodbold.

Langsomme startere?

Men som beskrevet under ”Modstanderen” har Benfica haft visse problemer at se op til onsdagens opgør, og set med københavnske briller er der også håb at finde i den kendsgerning, at Benfica de seneste par sæsoner ikke har præsteret det helt vilde på udebane i Champions League. Sidste sæson vandt man ingen af sine udekampe i den indledende pulje, men tabte ude til Manchester United og spillede uafgjort i Villarreal og Lyon. Det var dog stadig nok til at gå videre, og her slog man de regerende Champions League-mestre fra Liverpool på Anfield og tabte så til Barcelona i kvartfinalen.

Men det kunne godt indicere et hold, der lige skal bruge lidt tid til at komme i gang i efteråret. De foregående sæsoner er Benfica slået ud af 3. runde i Champions League-kvalifikationen af Anderlecht og Lazio og i begge tilfælde har man også tabt udekampene med 0-3 henholdsvis 1-3.

Hvem afløser Allbäck?

Ståle Solbakken har hele truppen til sin rådighed, undtagen Marcus Allbäck som har én kamps karantæne på grund af 2 gule kort i kvalifikationskampene til Champions League. De øvrige spillere, der fik en enkelt advarsel i de 4 kampe mod MyPa og Ajax, starter på en frisk og deres kort tæller således ikke med i puljespillet.

Der er naturligvis spekuleret flittigt i dagene op til kampen om hvad Allbäcks karantæne vil betyde for startopstillingen. Skal Jesper Grønkjær eller Razak Pimpong op i angrebet ved siden af Fredrik Berglund, eller måske Michael Gravgaard? Eller skal Berglund ligge alene oppe foran med støtte fra en 5 mands-midtbane, og hvem skal i givet fald være femte mand? William Kvist? Hjalte Nørregaard? Razak Pimpong? Martin Bergvold?

Trænerteamet har heldigvis mange strenge at spille på, og vi er alle klogere en time før kick off, når startopstillingerne offentliggøres.

Benfica-truppen

Benfica havde et par mindre overraskelser i ærmet, da de landede i Kastrup Lufthavn i dag, eftersom midtbanestjernen Rui Costa var blevet hjemme i Lissabon på grund af en skade, men til gengæld var kantspilleren Simao med igen efter at have været skadet siden VM i Tyskland.

Benfica spiller normalt i en 4-3-3-opstilling, og til sin disposition har træner Fernando Santos taget følgende 20-mandstrup med til København:


Målmænd: 12 Quim og 1 Moreira

Forsvar: 3 Anderson, 4 Luisao, 5 Léo, 11 Miguelito, 13 Alcides, 22 Nelson og 33 Ricardo Rocha

Midtbane: 6 Petit, 8 Katsouranis, 14 Diego, 15 Paulo Jorge, 16 Beto, 18 Manu, 20 Simao, 25 Nuno Assis

Angreb: 9 Mantorras, 17 Kikin Fonseca og 21 Nuno Gomes.


MODSTANDREN

Man kunne godt ønske sig, at begge onsdagens mandskaber ville indlede Champions League-premieren sådan som de afsluttede deres seneste kamp – for mens Byens Hold pressede på i slutminutterne for at afgøre kampen i Esbjerg, så sluttede Benfica med 8 mand på banen i Boavista!

To af de 3 udvisninger, der ramte Benfica-mandskabet, faldt dog først i kampens sidste minutter, men kombineret med at man fik en regulær øretæve på 0-3, så må det alligevel være en oplevelse, som lige skal bearbejdes lidt, inden man sætter sig i flyveren mod Kastrup.

Det er jo ikke det eneste problem, portugiserne har at tumle med i disse dage, hvor FIFA truer med at smide alle portugisiske klubber af de europæiske turneringer! Historien, som før har været omtalt på FCK.DK, handler om, at Gil Vicente ikke vil acceptere en tvangsnedrykning som straf for at have brugt en ulovlig spiller i sidste sæson, og derfor har de anlagt civilt søgsmål mod det portugisiske fodboldforbund. Men det er imod FIFA’s regler, så de har givet forbundet frist til torsdag i denne uge til at finde en løsning – ellers risikerer de udelukkelse. Mange spekulerer selvfølgelig på, hvad det i givet fald kommer til at betyde for FCK og de øvrige hold i puljen, men det kan her og nu kun blive spekulationer, så vi koncentrerer os om den kamp, som under alle omstændigheder afvikles onsdag aften.

Gil Vicente-sagen indebar, at Benficas første ligakamp for 2 uger siden måtte udsættes, så lørdag var første gang i et stykke tid, at de var i kamp, og det er naturligvis ikke optimalt for den nye træner Fernando Santos. Santos har de sidste par sæsoner trænet AEK Athen og afløste i sommers Ronald Koeman, der ikke havde held til at genvinde det portugisiske mesterskab, som Benfica sikrede sig i 2005 efter en usædvanlig lang pause på 11 sæsoner. Til gengæld gjorde de det rigtig godt i Champions League og slog bl.a. Manchester United ud af gruppespillet og Liverpool ud i ottendedelsfinalen, inden de måtte bøje sig for Barcelona i kvartfinalen.

Årets Champions League-deltagelse blev sikret efter to kvalifikationskampe mod Austria Wien, som man relativt let besejrede med 3-0 hjemme efter 1-1 i det første opgør i Wien. Her var der comeback til en af Portugals helt store stjerner, Rui Costa, som tilhører den såkaldt ”gyldne generation” med bl.a. Luis Figo, Fernando Couto og Victor Baia, som vandt VM for ungdomslandshold to gange i 1989 og 1991. Den 34-årige Costa har spillet 12 sæsoner i Italien i Fiorentina og Milan, men er nu tilbage i Benfica for at afslutte sin karriere.

Han danner midtbane med den franskfødte portugiser Petit og den nyindkøbte græker Katsouranis, som Santos har taget med fra AEK Athen. På kanterne havde Benfica i lørdags to nye folk, Manu og Miguelito, men mexicaneren Kikin er også en mulighed. Landsholdsfløjen Simao har været skadet siden VM og ventes ikke klar til onsdag. Det er til gengæld den 30-årige stjerne-angriber Nuno Gomes, der også er førstevalg på landsholdet.

Forsvarskæden er overvejende brasiliansk i form af midterforsvarerne Anderson og Luisao og venstre back Leo, mens højre backen Nelson er portugisisk U21-landsholdsspiller. Keeper Quim var med Portugals landshold til VM uden dog at komme i kamp.

Alle som én vil de garanteret være opsatte på at vaske Boavista-blamagen af sig og vise, at det var en enlig svale. Midtbanespilleren Petit måtte i hvert fald ud med en undskyldning til fansene efter kampen og love bod og bedring i København, og man ved udmærket, at det kan være livsfarligt at undervurdere modstanderen, uanset hvor ”ukendte” og ”lavtseedede” de er!

(Sidste nyt: Rui Costa er skadet og ikke med i den trup, Benfica har udtaget til kampen - til gengæld er Simao blevet klar.)


DOMMERNE:

Russisk dommerkvartet på onsdag

Det bliver fire herrer fra øst, der skal styre F.C. Københavns første Champions League-kamp på onsdag mod SL Benfica.

Iouri Baskakov er dommer, mens Tihon Kalugin og Anton Averianov vogter linierne. Fjerdedommer er Stanislav Sukhina.