En komplet midtbanespiller

Den måske bedste superliga-midtbanespiller er nu i F.C. København. Det blev en realitet, da Ståle Solbakken fredag 25. august valgte at fortsætte sin karriere i København.

Ståle Solbakken har over de sidste par sæsoner for AaB vist hvilken indiskutabel klassespiller han er. Han var en sand inspiration i sæsonen 1998-99, hvor AaB vandt det andet mesterskab i deres historie.

Det var fra den centrale midtbane, at Solbakken styrede spillet for nordjyderne, men man kan ikke beskrive ham som en egentlig defensiv eller offensiv midtbanespiller – snarere som en komplet spiller på samme måde som en Keane eller Guardiola. Han har kæmpestore kvaliteter både i det offensive og det defensive. Han er meget svær at få bolden fra, har et strålende overblik og et fremragende langskud. Og desuden er han en rigtig ledertype, der går forrest for holdet.

Nogle af disse kvaliteter så man i en af de flotteste kampe – og et af de ærgerligste nederlag – F.C. København har oplevet nogensinde. Det var på Aalborg Stadion, 30. april 1999, hvor AaB slog os 4-3.

Seerne hjemme i København oplevede det ikke, da TV-forbindelsen til Aalborg røg ved stillingen 3-2 til F.C. København, men i kampens sidste kvarter vendte Ståle Solbakken ene mand slaget og scorede to gange, så AaB endte med at vinde. Udligningen faldt på et smukt hovedstød og sejrsmålet på et endnu flottere frispark. Det var nærliggende at være temmelig misundelig på AaB over deres midtbanegeneral.

Det ejendommelige er, at mens alle i Danmark er klar over hvor god Solbakken er, var det først i en relativt sen alder, at han slog igennem. Ståle begyndte sin karriere på topplan i klubben Hamarkammeraterne, men kom gjorde sig først for alvor bemærket i Lillestrøm, hvor han spillede fra 1994 til 1997. Især i 1996 havde Ståle en fremragende sæson, og han scorede 13 mål i 26 kampe.

På dette tidspunkt havde han fanget en række udenlandske klubbers interesse, ikke mindst da han var fast mand på det norske landshold. Det endte i en kontrakt med engelske Wimbledon, men det blev aldrig lykken for Solbakken, der ikke passede ind i ”The Crazy Gangs” noget primitive spillesystem.

Man kunne kun undre sig over, at Wimbledon ikke forstod at bruge en spiller som Ståle, men det kunne landsholdet til gengæld godt. Op til VM i Frankrig var Ståle fast mand, og i alt har han spillet 58 landskampe (og scoret 9 mål) op til og med EM i år. Efter EM erklærede Ståle så, at hans tid på landsholdet var forbi.

Nu er Ståle i F.C. København, og har skrevet kontrakt til midten af 2002. Forhåbentlig viser han også for os, hvilken klassespiller han er.

/nsm