Før FCK-Barcelona

Så er der atter UEFA Champions League i PARKEN, og denne gang er det den længe ventede dyst mod FC Barcelona, som det københavnske publikum kan se frem imod. 

Af Jan Eliassen


Ganske som for 14 dage siden, så er modstanderen det spanske storhold FC Barcelona, men nu er Camp Nou udskiftet med PARKEN. Inden dette opgør er det spanierne der fører gruppen og F.C. København der er 2'er, men man kan håbe, at det igen er hjemmeholdet der snupper de tre point, og at nummer 1 og 2 i puljen atter har byttet plads, når kampen er slut. 

De regerende spanske mestre fra FC Barcelona er naturligvis favoritter til at vinde kampen, men skal det lykkes for F.C. København at vinde - eller måske bare få et point - så skal der nok lukkes ned for Lionel Messi. Den lille argentinske troldmand, der jo scorede begge mål i 0-2 nederlaget i Barcelona, er nemlig begyndt at score to mål i næsten hver eneste kamp. 

Lørdag aften varmede FC Barcelona op til tirsdagens kamp men en stensikker 5-0 sejr over Sevilla. Kampens første mål blev sat ind af Lionel Messi, herefter fulgte scoringer af David Villa og Daniel Alves, hvorefter Lionel Messi atter slog til og gjorde det til 4-0. David Villa endte dog også som 2-målsskytte, da han scorede kampens sidste mål.

Tirsdag i sidste uge vandt FC Barcelona med 2-0 over Ceuta i den spanske pokalturnering, Copa del Rey. Her havde Messi "scoringsfri", men overlod målscoringen til Maxwell og Pedro Rodriguez. Scoringsfri havde Lionel Messi dog ikke i sidste weekend, for her slog han til med sine sædvanlige to mål – og sikrede dermed FC Barcelona en 2-0 sejr over Real Zaragoza. 

Status for Lionel Messi i denne sæson er dermed, at han allerede har scoret 11 mål. Tre af dem er faldet i opgør, hvor han "kun" har scoret en gang, mens de øvrige otte scoringer er fordelt på blot fire kampe, da han udover de to gange to mål mod Sevilla og Real Zaragoza, også har scoret to mål i begge Champions League hjemmekampene mod Panathinaikos og F.C. København.

 

De syv mål Lionel Messi har scoret i Primera Division gør ham dog på ingen måde til ligaens topscorer, hvor han halter et godt stykke efter Cristiano Ronaldo og dennes 12 træffere. 

Det eneste "minus" er dog, at selv om det skulle lykkes for Byens Hold at afholde Messi fra at komme på måltavlen, så har den lille argentiner så mange holdkammerater med offensive kvaliteter, at Johan Wiland og co. nok alligevel skal få varmen tirsdag aften i PARKEN. 

Samlet status for FC Barcelona i denne sæson
I den spanske Primera Division ligger FC Barcelona på 2. pladsen med 22 point. De har hentet de 22 point via syv sejre, en uafgjort og et nederlag i ni spillerunder. Real Madrid fører Primera Division med 23 point efter syv sejre og to uafgjorte. 

I Copa del Rey er FC Barcelona indtrådt i turneringens 1/16-finaler, og har kun spillet den tidligere nævnte kamp mod Ceuta. Her vandt FC Barcelona som nævnt det første ben med 2-0, og den føring skal de så forsvare i returkampen på Camp Nou den 10. november. 

I UEFA Champions Leagues gruppe D topper FC Barcelona tabellen med syv point. De er kommet i land efter en 5-1 hjemmesejr over Panathinaokos, 1-1 ude mod russiske Rubin Kazan samt 2-0-sejren på Camp Nou over de københavnske Løver.


DOMMERNE

Tirsdag aften er der atter UEFA Champions League i PARKEN. Kampens dommer er Pavel Cristian Balaj, og hvis alt går vel – så bliver det endnu engang til københavnske point med en rumænsk dommer.

Af Jan Eliassen

Pavel Cristian Balaj er 39 år gammel og har dømt internationalt siden 2003. Nationalt har han dømt i den bedste rumænske liga siden 2000, og Balaj blev i sæsonen 2008 kåret til årets dommer i Rumænien. 

Det er anden gang at Pavel Cristian Balaj er i Danmark for at dømme en fodboldkamp, det er dog første gang nogensinde han dømmer i PARKEN – og første gang han dømmer F.C. København.

Tilbage i efteråret 2003 dømte han på Atletion i Århus Esbjerg fB’s hjemmekamp i UEFA Cuppen mod russiske FC Spartak Moskva. Roman Pavlyuchenko bragte russerne foran 1-0, og blev senere hen udvist, men Lasse Kryger sikrede Esbjerg fB 1-1 fire minutter før tid. Uafgjort var dog ikke nok, da esbjergenserne havde tabt det første opgør med 2-0 i Moskva. Udover det røde kort til Roman Pavlyuchenko, så fik Pavel Cristian Balaj også uddelt tre gule kort – og alle kampens kort gik til russerne. 

Balaj i denne sæson
I denne sæson fik Pavel Cristian Balaj karrierens første kamp i gruppespillet i UEFA Champions League. Det var i midten af september, hvor han dømte i AC Milans 2-0 sejr på hjemmebane over Auxerre. Derudover har han, i denne sæson, dømt en kvalifikationskamp mellem Anderlecht og walisiske The New Saints FC. Denne kamp blev vundet af belgierne med 3-0. 

I denne sæsons UEFA Europa League har Balaj dømt en enkelt kamp. Det var en play-off kamp mellem Borussia Dortmund og Qarabag fra Azerbaijan, en kamp som tyskerne vandt med 4-0. 

Ergo har Pavel Cristian Balaj dømt tre kampe i de europæiske turneringer, og de er endt med tre sejre til hjemmeholdet – og ingen udebanehold har endnu scoret…

Rumænske dommere og danske hold
Løverne har tre gange tidligere haft en rumænsk dommer, og i de tre kampe er det blevet til to sejre, en uafgjort og det med en samlet målscore på 10-1. 

Første gang F.C. København havde en rumænsk dommer var den 30. juli 2003, hvor Alexandru Dan Tudor i Champions League kvalifikationen dømte F.C. København mod maltesiske Sliema Wanderers. Byens Hold vandt sikkert med 4-1 hjemme i PARKEN, og de fire mål blev scoret af Sibusiso Zuma, Thomas Røll Larsen (2) og Todi Jónsson. 

Anden gang F.C. København havde rumænsk dommer var den 22. juli 2009. Her dømte Alexandru Deaconu udebanekampen i kvalifikationen til Champions League mod montenegrinske FK Mogren. Endnu engang blev det til en sikker sejr, denne gang på 6-0, og målene blev scoret af Dame N’Doye (2), Morten Nordstrand, Martin Vingaard, Thomas Delaney og Ailton Almeida. 

Seneste tilfælde med en dommer fra Rumænien var i denne sæson, hvor Alexandru Dan Tudor dømte udekampen mod FC BATE Borisov, en kamp der som bekendt sluttede 0-0. Heldigvis blev returkampen i PARKEN vundet med 3-2. 

To andre danske hold har også haft rumænske dommere i de europæiske turneringer. Tilbage i 2002 mødte Brøndby IF på hjemmebane albanske KS Dinamo Tirana. Kampen blev også dømt af rumænske Alexandru Dan Tudor, og kampen huskes blandt andet fordi sprinkleranlægget gik i gang. Det betød ni minutters tillægstid, og her lykkedes det for Ruben Bagger at score kampens eneste mål. Randers FC er det eneste danske hold der har tabt med en rumænsk dommer. Det var i juli måned 2010, hvor Randers FC på hjemmebane tabte med 2-3 til schweiziske FC Lausanne-Sport. 

De øvrige dommere
Pavel Cristian Balaj har taget fem landsmænd med til PARKEN. De to liniedommere er Zoltan Szekely og Sebastian Eugen Gheorghe, mens 4. dommeren hedder Augustus Viorel Constantin.

De to dommere bag baglinien, ”Additional assistant referees”, er Ionut Marius Avram og Istvan Kovacs.