UEFA Cup preview - 2.del

I det første UEFA Cup preview som vi lagde ud her på FCK.DK i sidste uge, kiggede vi på de seks lavest rangerede hold som vi kunne møde i UEFA Cuppens første kvalifikationsrunde den 17. og 31. juli. Her har vi samlet lidt information om de resterende hold - otte interessante modstandere med vidt forskellige baggrunde og forudsætninger.

 

Tabende pokalfinalist fra Litauen
De fleste af klubber i Litauens bedste fodboldliga, A Lyga, har efterhånden været i økonomiske problemer på et eller andet tidspunkt i de seneste fem år. Klubber skifter navn eller bare forsvinder og før den nye sæson har to klubber, FK Interas og FK Vilnius, valgt at stoppe i den bedste liga efter økonomiske problemer. Vetra Vilnius, som er vores mulige modstander, var også tæt på at følge dem efter deres russiske hovedsponsor valgte at gå i slutningen af 2007, men klubpræsident Romas Stašauskas har talt højt om nye tider for klubben og har blandt andet lovet at spillerne får løn!

 

Den litauiske sæson er godt i gang, men nu kun med otte klubber. Vetra Vilnius ligger pt. på fjerdepladsen efter ti kampe. Vetra har ingen store internationale profiler, men deres tidligere cheftræner er et navn vi kender, nemlig Donatas Vencevicius som spillede for F.C. København fra 1999 til 2001. Han fortsatte karrieren i norske Start og så i Sverige og Malta før han tog tilbage til Litauen og startede sin trænerkarriere i Vetra. Han fik kun én sæson ved roret før han blev skiftet ud men en mere erfaren herre med navnet Virginijus Liubšys som har vundet det litauiske mesterskab to gange med Panevezys.

 

Vetra har på grund af deres fjerde- og femtepladser i de seneste år deltaget i Intertoto Cup, og i sidste sæson vandt de over Legia Warsawa med ikke mindre end 3-0 i Polen…men et nærmere kig på den kamp viste at der var tilskuerballade i Warsawa og UEFA gav Vetra en 3-0-sejr. I 2004 mødte de Esbjerg i Intertoto og efter 1-1 i Vilnius tabte de 0-4 i Esbjerg - resultater som giver et billede af deres normale europæiske styrke.   

 

Fish n’chips and Saint Pat’s

“We're not thinking about the qualifying rounds of the Champions League, we're looking to the group stage and beyond!" sagde Cork's daværende præsident og lokale fast-food restaurantejer Brian Lennox efter Cork Citys sidste mesterskab i 2005. Til trods for de store armbevægelser har Cork City ikke været tæt på Champions League-gruppespillet og har faktisk ikke været i nærheden af det irske mesterskab siden 2005. Men den flotte by isoleret ved kysten af Sydirland er åbenbart lidt speciel og indbyggerne af Cork har et passioneret forhold til deres by, rugbyklub og fodboldklub. Den tidligere Manchester United-anfører Roy Keane som kommer fra byen, har altid sagt at ”Cork kommer først, Irland på andenpladsen”.

 

Brian Lennox er nu tilbage i hans ”fish n’chips” shop efter han solgte klubben til Venture Capital firmaet Arkaga i 2007, og Cork City er  i de sidste to sæsoner sluttet på deres sædvanlige fjerdeplads, men der er til gengæld mange tegn på positiv fremgang i den irske liga. Det Irske fodboldforbund (FAI) har lovet en 5 million euro-investering i den bedste irske liga, Eircom League of Ireland, og Cork City som er en fuldprofessionel klub med et hjemmebanegennemsnit på 4.000 tilskuere, har store forhåbninger om en bedre fremtid. Europæisk har Cork City endnu ikke fået det gennembrud som de sulter efter, men sidste sæson var de tæt på at vinde over svenske Hammarby i Intertoto Cuppen efter 1-1 i Irland, og 0-1 i Sverige. Vi skal passe på ’The Rebel Army’ fra Cork!

 

St. Patrick’s Athletic (”Saint Pats”) er en af Irlands ældste klubber med hjemmebane på Richmond Park i Dublin. Saint Pats havde deres største succesperiode i 90’erne, mens de i de sidste otte år altid har været at finde i den bedste halvdel af ligaen. De har før i tiden været storleverandør til engelske klubber. Klubbens mest berømte eksport var Paul McGrath som havde en lang karriere i 1980’erne og 90’erne i engelsk topfodbold hos blandt andet Manchester United og Aston Villa.

 

Sidste sæson deltog de i UEFA Cuppen og spillede 0-0 mod OB i Dublin før de rejste til Odense og tabte 0-5 i returkampen. De har kvalificeret sig til UEFA Cuppen for andet år i træk via deres andenplads i Eircom League. Efter femten kampe i den ny sæson ligger de pt. på andenpladsen, mens Cork City ligger på fjerdepladsen syv point efter.

 

To fra Tallinn
Estiske klubejere har som deres kollegaer i Litauen haft deres problemer med økonomien i de sidste par år, men håbet er at en ny TV-aftale vil åbne op for flere sponsorpenge i estisk fodbold. Pt. er FC Flora som er en af FCK’s mulige modstandere, den eneste klub uden åbenbare finansielle problemer mens FC TMVK Tallinn (det andet estiske hold i vores gruppe) har misset mange spillere i de sidste par år og hele tiden forsøger at spare på spillerlønningerne.

 

FC Flora har altid haft mange spillere på det estiske landshold og klubben har gennem årene været storleverandør af spillere til andre klubber – blandt andet Urmas Rooba som spillede for F.C. København i perioden 2002-06. Klubben er stort set altid at finde i kvalifikationsrunderne til europæisk fodbold og de har to gange tidligere mødt og tabt til en dansk modstander i UEFA Cup-kvalifikationen: Mod Esbjerg i 2005 (2-1 og 0-6) og Brøndby i 2006 (0-0 og 0-4).

 

FC TMVK har sammen med mesterholdet Levadia og FC Flora, hjemmebane i Estlands hovedstad Tallinn og har kvalificeret sig til UEFA Cup-kvalifikationen via en tredjeplads i ligaen. I 2003 mødte de OB i UEFA Cup-kvalifikation og spillede 1-1 i Tallinn, før de tog til Odense og tabte 0-3. Et kig på deres tidligere kampe i UEFA Cuppen antyder at de ikke helt har det samme niveau som naboerne fra FC Flora. Klubbens præsident Pjotr Sedin satte samtlige spillede på transferlisten i en kort periode i vinterpausen, men efter 15 kampe i Meistrilliga er de igen godt kørende og kun otte point efter de to førerhold: FC Flora og Levadia.

 

To traditionsrige klubber fra Belfast
Det nordirske landhold fik meget respekt i fodboldeuropa med en række af imponerende resultater i kvalifikationen til EM – blandt andet en 2-1-sejr over Danmark i Belfast. Men nordirsk landsholdsfodbold og nordirsk klubfodbold er to vildt forskellige begreber. De nordirske klubhold har traditionelt fungeret som talentfabrikker for de bedste engelske klubber, og de har ofte svært ved at beholde de bedste unge spillere.

 

Vores mulige modstander, Glentoran og Cliftonville, er to af de fire hold fra den nordirske liga som har hjemmebane i Belfast. Glentoran sluttede sidste sæson på andenpladsen, kun tre point bag klubbens ærkerivaler Linfield som vandt mesterskabet for 48. gang - kun Rangers FC fra Skotland har vundet flere nationale mesterskaber. Linfield er selvfølelig en gammel kending af F.C. København. Lars Højers ’last action’-mål mod Linfield i PARKEN i 1993 sendte FCK videre til to store kampe mod AC Milan (en helt anden historie...). Cliftonville sluttede sæsonen langt efter de ”to store” på tredjepladsen.

 

Glentoran spillede UEFA Cup-kvalifikation i sidste sæson og tabte sammenlagt 0-9 (hjemme 0-5 og ude 0-4) til svenske AIK, mens Cliftonville spillede Intertoto og efter en samlet 2-1-sejr over FC Dinaburg fra Letland tabte holdet samlet 0-6 til belgiske Gent. I forhold til den irske liga har den nordirske liga en pause frem til august, så vores mulige modstandere har ligesom F.C. København organiseret en række af træningskampe i de første par uger af juli for at komme i form til den første kvalifikationskamp den 17. juli.

 

Bronzevinder fra Island
Den lille islandske fiskerby Akranes er kendt for to ting: En 5.5 km tunnel som forbinder byen til Reykjavik og den lokale stolthed: Fodboldklubben Íþróttabandalag Akraness. Byen med kun 6.000 indbyggere har en fodboldklub som har produceret over 40 store spillere der har spillet topfodbold udenfor Island. Deres specielle stadion, Akranesvöllur Stadion, ligger lige op til kysten, og er hjemmebane for holdet som har vundet ikke mindre end 18 mesterskaber i klubbens 61-årige historie.

 

Akranes har masser af erfaring fra både Champions League-kvalifikationen og UEFA Cup-kvalifikationen, men de er aldrig kommet længere end anden kvalifikationsrunde selvom de ofte er stærke på hjemmebane. I sidste sæsons UEFA Cup-kvalifikation mødte de danske Randers og tabte 0-1 i Randers men vandt 2-1 i Island - Randers gik videre pga. udebanemål.