Reaktioner på Ajax-kampen

Reaktioner på Ajax-kampen

F.C. Københavns fantastiske sejr i Amsterdam er ikke gået ubemærket hen i den europæiske fodboldverden efter en onsdag aften, der i det store og hele gav de forventede resultater i kvalifikationsspillet. Der var således kun to andre ikke-seedede mandskaber, der slog sig igennem til gruppespillet – Steaua Bukarest sendte Standard Liege ud, og Levski Sofia besejrede Chievo (der kom med i Champions League-kvalifikationen i stedet for Fiorentina). Med al respekt ikke resultater, der helt kan måle sig med ”sensationsværdien” i FCK-sejren – især med tanke på resultatet fra den første kamp i runden. Kun Valencia formåede også at vende et nederlag fra den første kamp til samlet sejr, da de slog Austria Salzburg 3-0 efter østrigsk 1-0-sejr i den første kamp.

Fck.dk har brugt noget af torsdagen på at checke skandinaviske og hollandske mediers reaktioner på kampen:

Ekstra Bladet og B.T. har ryddet forsiderne og fundet de store overskrifter frem:”Guld-brølet” og ”Miraklet”. Ekstra Bladet kalder bl.a. sejren for ”et sandt mesterstykke”, og B.T. citerer Ståle Solbakken for midt i begejstringsrusen at rette ”en varm tak til Flemming Østergaard og Niels Chr. Holmstrøm, som har skabt den her klub”.

Berlingske Tidende skriver, at ”miraklet skete, taktikkens tyrkertro og tålmodighed holdt hele vejen, da Ajax efter pausen viste lige den svaghed, FCK havde håbet på.

Politiken skriver, at ”for F.C. København er det ikke nok at være dansk mester og skandinavisk mester. FCK vil videre – og på en historisk aften i Amsterdam lykkedes det endelig for løverne fra Parken at tage det store skridt op ad den europæiske rangstige”.

DR’s tekst TV bringer bl.a. et telegram om, at Ajax-træner Henk ten Cate havde været så sejrssikker, at han slet ikke havde tænkt på, at holdet kunne tabe. ”Det var helt uventet. Jeg havde ingen idé om, at dette kunne ske, selv om jeg bemærkede en vis nervøsitet på holdet.”

Vore nordiske broderlande tager naturligvis udgangspunkt i hver deres nationale andel af FCK-succes’en. Svenske Expressen kalder det i deres overskrift ligefrem for ”Svensk-succén”, at tre svenskere stod bag ”jätteskrällen” på Amsterdam Arena, da FCK ”knockade” storklubben Ajax og sensationelt gik videre til gruppespillet.

”Nu er man oppe og flyve, det er helt sygt,” siger Fredrik Berglund til Aftonbladet (og det var inden hjemrejsen torsdag til Kastrup), og Aftonbladet fremhæver at ”FCK er en storklub: De er rigest i Norden, og nu også bedst. FCK med fire svenskere på holdet er klar til Champions League.”

I Norge kalder Verdens Gang det for ”Solbakkens mesterstykke” og fremhæver, at Brede Hangeland sammen med blandt andet André Bergdølmo gjorde et stort defensivt job. Til Stavanger Aftenblad udtalte Brede: ”Det er slet og ret fantastisk, det største man kan være med til som klubspiller er Champions League-spil, og nu er vi der”.

Dagbladet kalder det ”Ståles genistreg” og foreslår Ståle, at han kontakter Rosenborg for at få gode råd om gruppespillet. Ståle svarer høfligt, at så langt er han slet ikke i sine planer endnu, ”men det må vi se på”.

De hollandske medier fokuserer naturligvis ikke så meget på FCK’s meritter… De Volkskrant kalder det et tilbageslag for klubfodbold og for Oranje (= det hollandske landshold). ”Den unødvendige og dumme eliminering af Ajax er ikke alene et tilbageslag for hollandsk klubfodbold, men også for landstræner Marco van Basten, der har ladet sig inspirere af udviklingen i Ajax.”

NRC Handelsblad kalder det ”en sportslig og finansiel katastrofe for klubben”, og De Telegraaf har overskriften ”PSV i godt selskab”. Det første vil vi ikke blande os i, men det sidste kan vi da kun erklære os enige i!