Kampreferat: Sha vs. FCK

F.C. København spillede fredag aften 1-1 mod de ukrainske UEFA Cup-vindere fra Shakhtar Donetsk efter et opgør, som løverne havde stor ære af og nok også fortjente at vinde, hvis man ser på spil og især chancer.

Fredagen havde budt på temperaturer omkring de 20 grader, der ledte tankerne hen på en dejlig dansk sommerdag, hvis nogen ellers kan huske så langt tilbage hjemme i vinterkulden. Vejrmæssigt var rammerne derfor perfekte til mødet med de forsvarende UEFA Cup-vindere fra Donetsk, og Ståle Solbakken stillede i dagens anledning med de samme elleve, der gjorde det så stærkt i de to udekampe i december mod OB og Sparta Prag.

Løverne fik en god start på opgøret, da Martin Vingaard allerede efter 8 minutter fandt netmaskerne efter et kontraangreb, hvor de hvidblusede var fire mod to. Kvist stod for den præcise assist, inden Vingaard koldblodige udplacerede Shakhtar-keeperen Khudzhamov.

Ukrainerne forsøgte at flytte spillet frem på københavnernes banehalvdel og deres fire forreste brasilianere – Luiz Adriano helt i front med Ilsinho, Jadson og Costa bagved – havde bolden en hel del og viste både god teknik og stor ineffektivitet, så det påpasselige og solide FCK-forsvar aldrig for alvor kom i vanskeligheder.

Det kom Shakhtar-forsvaret til gengæld et par gange, og i mindst et af tilfældene burde N’Doye have udbygget føringen. Først headede han stenhårdt i det 24. minut på et godt Vingaard-indlæg fra venstre, men lige på keeperen, og omkring den halve time fik han en endnu større chance, da et Grønkjær-forsøg blev tacklet hen til ham, men igen afsluttede han lige på Khudzhamov.

Ind imellem disse chancer havde Vingaard fået gult kort af Lars Christoffersen for at komme for sent i en duel med Ilsinho – også selv om dommeren venligt gjorde ham opmærksom på, at han godt så, at Vingaard spillede bolden.

Grønkjær testede også Khudzhamov med et lumsk brækkende langskud, men i stedet for 2-0 blev det 1-1 syv minutter før pausen, da polakken Lewandowsky nåede højest på et indlæg fra backen Srna, der var gået med frem i højre side, og så pandede han sikkert bolden i nettet uden chance for Wiland.

Løverne nåede at producere endnu en mulighed inden pausefløjtet, da Grønkjær opsnappede en løs bold i feltet, mens Khudzhamov var på en lille skovtur, men keeperen fik smidt sig ned og blokeret, og inde foran det tomme mål fik N’Doye desværre ikke fat i nedfaldsbolden.

2. halvleg startede stille og roligt, og i perioder kunne man bag den ene endetribune høre en af de lokale beboere, der øvede sig på en trompet, og det var også tiltrængt, skulle vi hilse og sige. Imens kastede aftensolen længere og længere skygger ind over det fine græstæppe, hvor københavnerne stadig stod godt i kæderne og lagde et godt pres på modstanderne. Tilskuertallet steg med en 40-50 stykker, da delegationerne fra Kalmar og Molde ankom og tog på plads på lægterne, hvor man også spottede et FCK-flag på den langside, der stadig nød godt af aftensolen.

Pospech forsøgte sig med et godt hug med venstre efter at være trukket ind i banen, og Hutchinson og Grønkjær var ved at lykkes med en smart 1-2-kombination i feltet, der nær havde bragt canadieren helt fri. Midt i halvlegen var N’Doye lige ved at slippe helt alene igennem, da han blev flået ned bagfra af Rakytsky, der dog slap med et gult kort. Oscar Wendt sendte frisparket tæt forbi den ene opstander, og det var i det hele taget løverne, der var klart mest chanceskabende.

20 minutter før tid blev ukrainerne for anden kamp i træk reduceret til 10 mand, da Ilsinho fik sit andet gule kort, denne gang for ulovligt at bremse Vingaard i et raid op af banen. Lidt kom Zanka ind i stedet for en velspillende Ulrik Laursen, der inden kampen havde været lidt tvivlsom på grund af en forstrækning, men som gjorde det overbevisende i midterforsvaret sammen med Antonsson.
10 minutter før tid kom Ailton ind for Hjalte, og Shakhtar havde kort efter bolden i det københavnske målnet, men der var vinket for offside på den indskiftede Gay (det hedder han altså!).

Også Thomas Kristensen og Thomas Delaney fik spilletid mod slutningen, hvor Ailton stod for en lækker detalje, da han med en tunnel bragte sig på skudhold i feltet, men desværre blev han tacklet i sidste øjeblik.

Det sluttede 1-1, men Byens Hold var klart tættest på de 3 point, der ville have givet et noget bedre udgangspunkt inden sidste runde. Nu står ukrainerne med de bedste kort på hånden efter deres 3-0-sejr mod Molde og kan desuden profitere af, at FCK på mandag skal i aktion mod Molde, inden Shakhtar slutter af mod Kalmar FF.