Kampreferat: Kal vs. FCK

F.C. København hev en snæver men fortjent sejr hjem i første kamp i Copa del Sol, da svenske Kalmar FF blev besejret med 2-1. Martin Vingaard bragte de danske mestre foran 1-0 på en flot helflugter i første halvleg, mens Kalmar FF fik udlignet kort inde i anden halvleg. I kampens slutfase sikrede Cesar Santin F.C. København sejren efter oplæg fra Saban Özdogan.

Bryan Oviedo - et spændende bekendtskab
Der var flere små historier i den københavnske startopstilling, hvor det f.eks. var første gang siden oktober at Ailton og Santin begge startede inde, og hvor der blev fuld spilletid til Jesper Christiansen for første gang siden august. Men interessen samlede sig især om den første nye spiller i truppen i et års tid, den 19-årige venstre back Bryan Oviedo, der netop er ankommet fra Costa Rica.

Han skulle hurtigt vise sig at blive et friskt og lovende bekendtskab, og han nåede især før pausen at give mange eksempler på sin hurtighed, teknik og en offensiv indstilling, der absolut levede op til det, som Pospech/Wendt normalt står for. Selvfølgelig var der placeringsvanskeligheder efter så kort tid sammen med de nye holdkammerater, og han skal også lige lære et par af de mest almindelige dansk-svenske fodboldudtryk – men det skal de andre nok snart sørge for!

Københavnerne satte sig relativt hurtigt på spillet og virkede umiddelbart mest klar til kamp, uden at der dog var tale om totaldominans. Atiba Hutchinson havde et nærgående hovedstød efter fem minutter, men ellers skulle man hen midt i halvlegen, før det brændte på foran Kalmar-målet. Det var såmænd Oviedo, der testede keeper Petter Wastå med en fin firsttimer efter et indlæg fra Santin, men svenskerne slap med skrækken, da bolden sneg sig lige forbi den fjerneste stolpe.

Flot Vingaard-flugter bragte løverne i front
Kort forinden havde Jesper Christiansen været i aktion med en hurtig indgriben på et fladt indlæg fra højre efter en hurtig Kalmar-kontra, men ellers gjorde svenskerne ikke meget væsen af sig i de første 45 minutter. Derfor var det ikke ufortjent, at de sortklædte københavnere tog føringen 6 minutter før pausen på en fornem helflugter af Martin Vingaard. Ailton stod for oplægget, da han snød to Kalmar-forsvarere og gik til baglinien, inden han lagde den perfekt tilbage til Vin, der uden betænkning bankede til bolden og til sin store fornøjelse kunne se den stryge op i det fjerneste målhjørne.

I slutminuttet frygtede man en kort overgang et svensk straffe, da Zanka kom lige lovlig sent ned i en tackling, da Sacramento var ved at slippe fri, men det blev heldigvis takseret til et frispark 10 centimeter uden for feltet – mens Zanka korrekt fik et gult kort, og frisparket tog muren sig af…

I pausen blev der planmæssigt skiftet ud på tre pladser, så Kvist, Wendt og Hjalte kom ind for Pospech, Vingaard og Hutchinson. Wendt indtog den lidt uvante højre back-plads, som han dog har prøvet kræfter med før, og efter blot 5 minutter beviste han, at han også kan slå præcise pasninger med højre-foden. Han fandt Santin i pænt fri position lige uden for det lille felt, men brasilianerens flyvende hovedstød strøg lige over overliggeren.

I stedet for 2-0 blev det kort efter 1-1, da Kalmars midterforsvarer Tobias Carlsson med hovedet dirigerede et frispark fra højre ind ved modsatte stolpe uden chance for Jesper Christiansen. Måske ikke et helt retfærdigt billede af kampen på det tidspunkt, men det fik da heller ikke lov at stå sig kampen ud.

Et kvarter efter pausen var Santin igen på spil og tæt på at overliste Wastå med et lob fra distancen, men også det forsøg gik på den forkerte side af overliggeren. Kort efter blev Bryan Oviedo taget ud til fordel for Saban Özdogan, så Oscar Wendt kom over på sin normale backplads, og Kvist trak ned på højre backen.

Santin afgjorde et kvarter før tid
Efter en jævrnbyrdig og chancefattig periode midt i halvlegen fik løverne efterhånden fat i den lange ende igen, og belønningen kom et kvarter før tid, da Santin fik fuldtræf med en firsttimer. Kvist fandt Saban i højre side af feltet og han tæmmede elegant bolden og slog den straks på tværs i feltet, og dér var Santin på pletten og sendte bolden i nettet fra kanten af det lille felt.

Kort efter blev han afløst af Kenneth Zohore, der fik sin første optræden på holdet mod AB i sidste uge og fyldte 16 år så sent som i søndags. Det virkede som om, kampen nu var afgjort, for Byens Hold skulle selvfølgelig bare have tiden til at gå, og det virkede ikke for alvor som om Kalmar jagtede en kvittering. Men i slutminutterne begyndte det alligevel at brænde på, da Sobralense brød igennem i deres højre side og fandt Dauda tæt under mål, men Jesper Christiansen stod hvor han skulle og afværgede det hårde forsøg med en refleksredning. Et hovedstødsforsøg på det efterfølgende hjørne tog han sig også sikkert af, og i stedet var det tæt på 3-1 i overtiden, da Saban slap fri til skud i højre side af feltet, men Petter Wastå parerede flot ved nærmeste stolpe.

Med 2-1 er der allerede nu lagt op til en lille gruppefinale på fredag, når løverne møder Shakhtar Donetsk, der tidligere på aftenen slog Molde ret overbevisende med 3-0 efter tilmed at have spillet 10 mod 11 det halve af kampen.