Kampreferat: FCK vs. Esb

F.C. København gentog sidste uges bedrift og spillede til aften 2-2 mod Esbjerg i anden rundes sene kamp. Efter en lille times pauvert spil af hjemmeholdet, der kostede to scoringer, kom der gang i det københavnske presspil, hvilket resulterede i en Nørregaard-scoring og en meget sen udligning af Tobiasen. 22.227 tilskuere overværede den svingende indsats.

Cheftræner Hans Backe, der højst fortjent inden dagens kamp blev kåret til årets træner 2003/04, kunne som bekendt i den forgange uge byde velkommen til svenske Tobias Linderoth og norske Magne Hoseth. Sidstenævnte var ikke med i dagens trup grundet en lidt omstændig norsk karantæneregel, mens Linderoth indtrådte på den centrale midtbane som makker til Nørregaard. I front var Todi valgt frem for Møller og Bech.

Hos Esbjerg, for hvem dagens opgør var premiere på årets SAS Liga, måtte cheftræner Ove Pedersen undervære stærke Anders Møller Christensen grundet karantæne, mens nytilkomne Jan Hoffmann måtte tage plads på bænken.

Sæsonens første hjemmekamp i PARKEN indledtes uden de store armbevægelser. Esbjerg, der i løbet af sommeren har deltaget i syv internationale kampe i årets Toto Cup virkede bedst gearet til dagens kamp. Med tålmodigt positionsspil lykkedes det udeholdet at holde københavnerne fra fadet, mens man omvendt leverede flere gode fremstød, der kastede flere farlige hjørnespark af sig.

Med et lille kvarter rundet viste løverne for første gang tænder. Lars Jacobsen erobrede bolden højt oppe på banen fra Lucena, hvorefter højrebacken spillede på tværs til en fremstormende Røll. Med sig som bande tog Røll frontangriber Álvaro og spillet helt fri foran kassen burde den tidligere silkeborgspiller havde åbnet scoringen. Desværre ramte Røll alt for dybt i bolden, der tog på himmelflugt over Windes mål.

Efter Rølls mulighed kom københavnerne bedre med i spillet. En udmærket afslutning af Silberbauer blev afløst af en tvivlsom straffesparks-situation i Esbjergs-målfelt, men det glidende pasningsspil og det effektive pressystem manglende stadig i PARKEN.

For Esbjergs vedkommende fortsatte holdet med at "stå godt på banen", hvor den centrale midtbaneduo Lucena og Andreasen med omtanke, henholdsvis formåede at lukke af og gå med frem i de påkrævede situationer. Dertil garnerede Esbjerg indsatsen med deres velkendte våben - lange bolde op mod Thorup. En enkelt af disse gav i det 25. minut et hjørnespark til Ove Pedersens tropper, og da Todi ikke formåede at ekspedere bolden væk på dette, havnede læderet i stedet hos Afriyie, der fladt udplacerede Kihlstedt. Målet - et resultat af jydernes klart mere direkte spil.

Bagud i PARKEN forventedes det at hjemmeholdet ville komme med mere tyngde og mod på at ændre slagets gang. Intentionerne til dette var uden tvivl til stede hos spillerne, men det kneb gevaldigt med at få omsat idé til handling.

Mod halvlegens slutning demonstrerede løverne ved Linderoth dog noget af den savnede vildskab. Et godt ryk af den svenske landsholdsspiller, der indtil da havde spillet en godkendt halvleg, resulterede i et frispark lidt udenfor feltet. På dette hamrede Tobiasen dog bolden i muren, hvorefter Nørregaard på returen satte Winde på udmærket arbejde. Et par københavnske hjørnespark, hvori Svensson var ganske tæt på udligningen med et hovedstød, sluttede halvlegen af på en måde, der gav løfter om bedre københavnske tider.

Med tempo og tydelig opsang af Backe i pausen indledte hjemmeholdet anden halvleg med mere aggressivitet og speed. Álvaro havde en udmærket afslutning, men så blev scenen atter overtaget af Pedersens godt forberedte tropper.

Således fremtvang Jan Kristiansen godt fem minutter inde i anden halvleg et hjørnespark efter et kontraløb. I første omgang lykkedes det hjemmeholdet at spille bolden væk og op mod midtbanen. Her kom Martin Jensen imidlertid på tværs og smed bolden ud til en fri Lucena på højrekanten. Med et perfekt indlæg fandt midtbanespilleren Fredrik Berglund midt for mål og den svenske angriber havde ingen problemer med at fordoble udeholdets score.

Som en prompte reaktion skiftede Backe anonyme Røll og Todi ud til fordel for Bech og Møller og med de to spillere som umiddelbare katalysatorer begyndte hjemmeholdet for alvor at presse på. Det gav sig udslag i langt farligere og mere direkte spil, hvor også Hjalte Nørregaard med sine velkendte dybdeløb skabte det eftersøgte tryk. Rent chancemæssigt udmøntede det sig i et par af de halve, mens stolpen forhindrede reduceringen i det 13. minut, da Winde boksede bagud og ind på egen opstander.

Det målsøgende spil skulle dog hurtigt vise sig at give bonus. I det 16. minut stod Nørregaard pludselig temmelig fri foran kassen og hans hovedstød mod mål blev belejligt rettet af af udeholdets Afriyie, hvilket solgte Winde i kassen totalt.

Reduceringen medførte endnu mere københavnsk benzin på bålet. Bech og Nørregaard viste fremragende indbyrdes forståelse og begge spillere havde inden for kort særdeles kompetente forsøg mod mål. Det kogte virkelig i PARKEN i anden halvleg og bedst som man håbede på udligningen brændte det atter på i den anden ende. Et formidabelt kontrastød fremført af Berglund resulterede i en god centring til Kristiansen, der dog måtte se sin afslutning tæt inde ved mål mesterligt pareret af Kihlstedt. Selvsamme Kilhlstedt bidrog kort efter selv til "festlighederne", da han kiksede et udspark med en god Berglund-mulighed til følge.

Med ti minutter tilbage var tiden ved at ebbe ud for de danske mestre. Tobias Linderoth, der højnede sit spil jo længere kampen skred frem, satte sig igennem og var ikke langt fra at give sig selv en drømmedebut, men hans afslutning fra ganske tæt hold strøg uden om stolpen.

Bemærkelsesværdigt var det at observere den gode spilforståelse i anden halvleg mellem især Linderoth og Nørregaard. Sidstnævnte var sjældent set mere offensiv end i dag, hvilket ikke mindst skyldtes Linderoths defensive arbejde.

Mod slutningen øsede københavnerne lange bolde op til Møller i håbet om at en nedfaldsbold ville udløse den nødvendige chance. Et par gange var det tæt ved at lykkedes og især en friløber til Álvaro fik PARKEN til at rejse sig. Imidlertid blev det ikke en tilfældig chance, der fik hjemmepublikummet til at gå amok. Derimod blev et af kampens smukkeste angreb, produceret af Bergvold og Bech i venstresiden, det afgørende element, idet Bergvolds smukke centring herligt blev omsat i mål, da Ole Tobiasen i kampens sidste minut tordnede bolden i kassen med højrepoten.

Den sene scoring satte dermed punktum for et opgør, der havde Esbjerg som klart bedste mandskab i de første 50 minutter. Herefter tog hjemmeholdet over og et uafgjort resultat må betegnes som en retfærdig udgang på sæsonens første SAS Liga kamp i PARKEN.

På onsdag er der atter bold i national arenaen, når F.C. København skal forsøge at kvalificere sig til 3. kvalrunde i Champions League. Det sker klokken 20.00 når NK Gorica møder til returopgør.