Hans Backe takker af

Efter 4 år i F.C. København har Hans Backe valgt at sige stop - og man fristes næsten til at bruge den gamle kliché om, at det sker, mens legen er god. Hans afleverer FCK på 1. pladsen i SAS Ligaen efter en efterårssæson, som aldrig er set bedre i klubbens 13-årige historie. Og havde det ikke været fordi, UEFA kiksede med dommer-påsætningen til returkampen mod Hamburger SV, så havde han også afleveret et hold med europæisk succes fra UEFA Cup-gruppespillet.

Havde det været i Hans' unge dage, så havde han nok stået inde på straffesparkspletten endnu og nægtet at lade Van Der Vaart tage det afgørende spark! Sådan demonstrerede han nemlig engang i midten af 80'erne i sin tid som Molde-træner, da han - givetvis med rette - følte, at hans hold blev snydt i en afgørende kamp!

Det blev lige ved og næsten i europæisk sammenhæng, men til gengæld har Hans Backe fyldt mere i F.C. Københavns pokalskab end nogen af hans forgængere: 2 mesterskaber, 2 sølvmedaljer, 1 pokalsejr og 1 Royal League-sejr. Og på trods af en betydelig åreladning op til denne sæsonstart har han altså ført FCK frem til en 1. plads 4 point foran Brøndby og med 12 point ned til Viborg på 3. pladsen. Det kan ikke gøres meget bedre!

Hans kom til F.C. København i september 2001, hvor han blev købt fri af østrigske Austria Salzburg - bl.a. på anbefaling af Ståle Solbakken, som nu bliver hans efterfølger i trænersædet. Hans debuterede med en UEFA Cup-sejr på 2-0 over Obilic i PARKEN. I SAS Ligaen tabte vi kun én eneste kamp resten af sæsonen - desværre til Brøndby, som i sidste ende snuppede guldet på bedre målscore. Men de følgende 2 sæsoner førte Hans Backe FCK til tops, og anden gang endda som vinder af The Double. Sidste sæson løb Brøndby atter med guldet, og Hans fik på ny et sæt sølvmedaljer til sin samling.

Samlingen indeholdt i forvejen en guldmedalje fra Hans' første ophold i dansk fodbold, hvor han som cheftræner i AaB gjorde nordjyderne til danske mestre i sæsonen 1998-99 efter en imponerende sæson, hvor de kun tabte 3 ud af de 33 kampe - anført af Ståle Solbakken. Året efter var han meget tæt på at føre AaB i Champions League - efter 1-2 hjemme mod Dinamo Kiev i den første kvalifikationskamp, så førte nordjyderne 2-0 i Kiev, til der manglede et kvarter, og først i slutminut terne fik ukrainerne udlignet til 2-2 og gik til gruppespillet.

Efter AaB fik Hans mulighed for at komme til Østrig og træne Austria Salzburg, inden han altså blev hentet til hovedstaden i efteråret 2001. Inden han kom til AaB, havde han været træner i både Sverige og Norge.

Hans er i dag 53 år, men har allerede over 25 års trænererfaring. I Sverige har han bl.a. trænet alle de 3 store Stockholm-klubber: AIK, Djurgården og Hammarby, og han har engang udtalt, at har man overlevet det, kan man overleve alt! Om det også omfatter et skifte til Brøndby skal være lige så usagt, som det er utænkeligt... Hans lægger ikke skjul på, at et trænerjob uden for Skandinavien står højest på ønskelisten. Det haster dog ikke med en afklaring, og han har omtalt muligheden for at benytte ventetiden til at arbejde lidt på svensk TV frem til VM i Tyskland. Og måske få mere tid til en af hans store lidenskaber ud over fodbolden og familien - travsporten! Vi siger tak for tiden - og ønsker held og lykke med både fodbolden og de firbenede!