Feyenoord

Fokus på Feyenoord

Lørdag kl. 14 får vi for første gang fornøjelsen af at møde Rotterdam-klubben Feyenoord, der sidste sæson blev nr. 3 i ligaen og nåede Conference League-finalen, hvor de tabte 0-1 til AS Roma.

Det var hollændernes første europæiske finalenederlag efter tre tidligere triumfer:
•    1970: 2-1 (e.f.s.) over Celtic i EC for Mesterhold
•    1974: 4-2 (2-2 og 2-0) over Tottenham i UEFA Cup
•    2002: 3-2 over Dortmund i UEFA Cup

Selv om det er 20 år siden det seneste europæiske trofæ, så vidner det om en storklub med stolte traditioner, og sammen med Ajax og PSV hører Feyenoord da ubetinget også til Top-3 i Holland.

I perioden med professionel fodbold siden 1954-55, må Feyenoord dog leve med at være den ”mindst vindende” med 10 titler mod Ajax’ 28 og PSV’s 21. Siden 1999 har Feyenoord også kun vundet et enkelt mesterskab i 2016, ikke mindst takket være en masse mål fra Nicolai Jørgensen, der blev topscorer i Eresdivisie den sæson.

Fine forhold på akademiet
Kampen spilles på Feyenoords akademi, Varkenoord, der ligger klos op og ned ad deres hjemmebane, Feyenoord Stadion, som i folkemunde er bedre kendt som De Kuip.

Feyenoords akademi
Opvisningsbanen på Feyenoord Akademi. Foto: Soccrates via Getty Images


Varkenoord er et helt nyt multifunktionelt træningsanlæg fra 2019 med alle tænkelige faciliteter, herunder en opvisningsbane, som Jong Feyenoord – klubbens andethold – og akademiholdene benytter. Det har en hovedtribune med over 1.000 pladser samt en stå-tribune på den modsatte langside med ca. 700 pladser.

Frank og Arnes første testkamp i sæsonen
Det er Feyenoords første træningskamp i en pre-season, der også byder på kampe ude mod Salzburg den 9. samt hjemme mod Royale Union Saint-Gilloise den 16., Olympique Lyon den 24. og NAC Breda den 27. juli, inden Eresdivisie indledes den 7. august.

Frank Arnesen har siden januar 2020 været teknisk direktør i Feyenoord, og cheftræneren har også et danskklingende navn, Arne Slot, men er hollænder.

Frank Arnesen og Arne Slot
Frank Arnesen og Arne Slot jubler efter at forårets finaleplads blev sikret ved at eliminere Olympique Marseille. Foto: ANP via Getty Images

 

Slot har en fortid som midtbanespiller og afsluttede karrieren i PEC Zwolle, hvor han siden fortsatte som ungdomstræner. Herefter var han nogle år assistenttræner i Cambuur og fortsatte som assistent i AZ, hvor han blev cheftræner i sommeren 2019.

Han førte AZ op på en delt førsteplads, inden sæsonen blev aflyst på grund af Covid-19, og få måneder inde i 20/21-sæsonen blev han opsagt i starten af december, da det kom frem, at han havde lavet en aftale med Feyenoord fra sommeren 2021.

Her efterfulgte han Dick Advocaat, og selv om Feyenoord ikke kunne holde trit med Ajax og PSV, førte han altså klubben til den første europæiske finale i 20 år. Han blev efter sæsonen belønnet med Rinus Michels-prisen som Årets Træner i Holland, hvor de andre nominerede var Ajax-mestertræneren Erik ten Hag, som nu er i Manchester United, samt trænerne fra FC Twente, RKC Waalwijk og Go Ahead Eagles.

Trænerprisen er i øvrigt opkaldt efter legendariske Rinus Michels, der førte bl.a. Ajax, Barcelona og det hollandske fodbold og går for at være ”opfinderen” af den hollandske totalfodbold, som begyndte at fejre store triumfer fra starten af 70’erne.

Truppen
Feyenoord har i sommerpausen sagt farvel til en del lejespillere, bl.a. tre fra startopstillingen i finalen mod Roma: den målfarlige midtbanespiller Guus Til, Arsenal-wingen Reiss Nelson og den belgiske forward Cyriel Dessers. Desuden er Bryan Linssen, som blev indskiftet i finalen, skiftet til japansk fodbold.

Nye er den brasilianske angriber Danilo Pereira, som fik 13 kampe for Ajax sidste sæson (mest fra bænken) samt Excelsiors Mats Wieffer, som skal kæmpe om midtbanepladserne med især norske Frederik Aursnes og tyrkiske Orkan Kökcü.

Men sommeren er lang, og der kan nå at ske meget mere. Senest forlyder det således, at Manchester United og Feyenoord er enige om, at venstre backen Tyrell Malacia skal til Manchester. Malacia kommer, ligesom Kökcü, fra Feyenoords akademi.

Feyenoord og FCK
Nicolai Jørgensen er ikke den eneste FCK-spiller, der også har spillet i Feyenoord - Ivan Nielsen, som var med til at vinde vores første danske mesterskab i 1993, skiftede i 1979 fra Fremad Amager til Feyenoord og spillede ca. 200 kampe i klubben fra indtil han i 1986 fortsatte karrieren i PSV. Desuden har Kevin Diks spillet for Rotterdam-klubben, da han var udlånt fra Fiorentina i 2017-18-sæsonen.

Ivan Nielsen
Ivan Nielsen anno 1985. Foto: VI Images via Getty Images


 

Nicolai Jørgensen
Nicolai Jørgensen i 2021. Foto: ANP Sport via Getty Images

 

Kevin Diks
Kevin Diks i 2017. Foto: VI-Images via Getty Images