DBU forlænger med PARKEN

DBU sikrer landsholdets kvalifikationskampe og største venskabslandskampe i Parken frem til og med mindst 2009. Den nye aftale giver DBU mulighed for at spille landskampe i provinsen allerede fra i år.

Dansk Boldspil-Union har forlænget sin aftale med Parken.

Den nye aftale sikrer landsholdets kvalifikationskampe på Danmarks største fodboldstadion som minimum de kommende fire år.

Den nye kontrakt er således en løbende aftale, som kan opsiges med to års varsel dog tidligst til udgangen af 2009. Den erstatter med umiddelbar virkning den hidtidige aftale, der løb fra september 1992 til og med september af 2007.

I modsætning til den oprindelige aftale, stiller den nye kontrakt DBU frit til at placere venskabslandskampe udenfor Parken.

Tilfredshed med aftalekompleks
"Det er en meget tilfredsstillende aftale. Den sikrer, at vi har Danmarks største fodboldstadion klar til alle landsholdets største kampe med de traditioner og følelser, der også ligger i det. Jeg synes, forhandlingsforløbet har været præget af en fælles interesse i at nå i mål med endnu en god aftale til gavn for dansk fodbold", forklarer DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen.

"Det er en god aftale for både PARKEN og dansk fodbold. Vi glæder os over, at det danske landshold stadig vil have fast base i PARKEN, og samtidig får vi større fleksibilitet i vore bestræbelser på at tiltrække andre arrangementer. Samlet set er PARKEN bedre stillet end før", udtaler Flemming Østergaard, bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment.

Den nye aftale indeholder også nogle justeringer på det kommercielle område.

Parken overtager eksempelvis salgsarbejdet og indtægterne fra de faste loger, mens salget af bandereklamer og indtægterne herfra fremover alene tilfalder DBU.

Derimod er DBUs afgift til Parken per solgt sæde uændret.


Venskabslandskampe i provinsen
I modsætning til den tidligere aftale, er DBU fremover frit stillet til at placere landsholdets venskabslandskampe udenfor Parken.

DBU var oprindeligt indtil september 2007 forpligtet til at spille alle A-landsholdets kampe i Parken uanset deres status og den forventede interesse fra publikum.

"Flere af vores bedste, danske klubber har siden vi indgik aftalen med Baltica i 1989 enten selv eller gennem et samarbejde med deres respektive kommuner investeret i nybygning eller ombygning af deres stadioner. Det giver os en oplagt mulighed for at placere nogle af landsholdets venskabskampe på disse stadioner, og dermed få enkelte af landsholdets kampe ud til publikum i provinsen", siger Jim Stjerne Hansen.

På samme måde har Parken nu mulighed for at udleje stadion til anden side på de datoer, der ellers har været reserveret til mulige venskabskampe.

Placeringen af venskabskampene vil herefter blive besluttet fra kamp til kamp og blandt andet på baggrund af den forventede tilskuerinteresse. Derfor vil venskabslandskampen mod England den 17. august eksempelvis blive spillet i Parken.

I henhold til den internationale kampkalender er der i år to datoer til venskabslandskampe. På grund af det store antal hold i Danmarks VM-pulje har DBU imidlertid allerede benyttet venskabskampdatoen den 9. februar til at afvikle VM-kvalifikationskampen mod Grækenland i Athen.

I 2006 er der afsat fire datoer til venskabslandskampe.

Størst i Danmark, næststørst i Norden
Parken er med sine mere end 42.192 siddepladser det største, danske fodboldstadion.

Det er samtidig med en fire-stjernet kategorisering hos det europæiske fodboldforbund, UEFA, blandt de tre højest rangerede stadioner i Norden og i kapacitet kun lige akkurat overgået af Nye Ullevi i Gøteborg, der har plads til 43.200 tilskuere.

Kategoriseringen skyldes blandt andet Parkens kapacitet, dets infrastruktur og faciliteter, hvilket UEFA i såvel 1994 som 2000 honorerede ved at tildele DBU værtskabet for finaler i henholdsvis den daværende Europa Cup for Pokalvindere og UEFA Cup'en i samarbejde med Parken.

Brøndby Stadion er med plads til 23.400 siddende og 5.600 stående tilskuere med mulighed for et samlet antal siddepladser på 26.000 landets næststørste fodboldstadion.

Derefter kommer de indenfor de senere år nyrenoverede stadioner; Atletion i Århus har 20.200 siddepladser, Odense Stadion får plads til 13.963 siddende tilskuere og 800 stående, Aalborg Stadion har 8.000 siddepladser og 8.000 ståpladser med mulighed for 12.000 siddende i alt, mens den nybyggede SAS Arena i Herning har plads til 7.600 siddende og 4.000 stående tilskuere.

Fra såvel det internationale fodboldforbund, FIFA, som det europæiske fodboldforbund, UEFA, er der en række formelle krav til infrastruktur og den geografiske placering af turneringskampe, der reelt udelukker stadioner i provinsen til kvalifikationskampe herhjemme.


15-årig aftale forudsætning for nyt nationalstadion
DBUs lejeaftale med Parken bygger på en mere end 15 år gammel kontrakt mellem DBU og det daværende Baltica Finans.

Forvandlingen af den gamle Københavns Idrætspark til et topmoderne fodboldstadion på højt, internationalt niveau i form af Parken i perioden fra oktober 1989 til september 1992 var budgetteret til 350 millioner kroner, men beløb sig til 640 millioner kroner.

Ombygningen kom først i stand gennem en aftale mellem Baltica Finans og DBU, hvor førstnævnte finansierede investeringen mod, at DBU forpligtede sig til at spille alle A-landskampe i det nye nationalstadion i en 15-årig periode fra efteråret 1992 til udgangen af 2007.

Aftalen er kompleks, idet den ikke alene omfatter leje af banen, omklædningsfaciliteter og siddepladser, men også omfatter servicefaciliteter, vagt- og servicepersonale, hospitality-lokaler, reklameskilte og en række andre forhold.

Den nye aftale med Parken er fra DBUs side forhandlet af DBUs generalsekretær og godkendt af DBUs forretningsudvalg på baggrund af tidligere drøftelser i DBUs bestyrelse.


Baggrund:
Københavns Idrætspark blev bygget i 1911, og var senest blevet moderniseret med en ny hovedtribune i 1955.

Det krævede private investorer at ombygge den tidligere Københavns Idrætspark fra et utidssvarende stadion til et moderne fodboldstadion, der imødekommer de internationale krav til sikkerhed og service, som er defineret af såvel det europæiske fodboldforbund, UEFA, som det internationale fodboldforbund, FIFA.

Investorerne, Baltica Finans A/S, påtog sig opgaven blandt andet under forudsætning af, at DBU kontraktlig forpligtede sig til at spille alle A-landskampe i Parken i en periode på minimum 15 år (1992-2007).

Budgettet for ombygningen med nybygningen af tre nye tribuner samt tre kontorbygninger var oprindeligt beregnet til 350 millioner kroner og senere forøget til 450 millioner kroner, men den reelle pris beløb sig til 640 millioner kroner.

Baltica Finans afhændede i midten af halvfemserne det urentable driftsselskab til afviklingsselskabet Gefion, der den 1. juli 1998 solgte stadion (de fire tribuner og banen) til FC København for 138 millioner. Klubben har siden også købt kontorbygningerne, og driver stadionkomplekset i selskabet Parken Sport & Entertainment.

I 2002 betalte DBU i gennemsnit 87,50 kroner i afgift til Parken per solgt sæde til landskampene.

Københavns Idrætspark blev ombygget i perioden fra november 1990 til september 1992. Sidste landskamp i Københavns Idrætspark var EM-kvalifikationskampen Danmark-Jugoslavien (0-2) den 14. november 1990. Åbningskampen i Parken den 9. september 1992 var Danmark-Tyskland (1-2).

I efteråret 1993 blev Parken inkluderet på det europæiske fodboldforbunds, UEFA's, liste over potentielle stadions til finaler i to af de daværende tre europæiske klubturneringer, UEFA Cup'en og Pokalvindernes turnering.

4. maj 1994 husede Parken finalen i pokalvindernes turnering mellem Arsenal og Parma (1-0) og i maj 2000 blev UEFA Cup-finalen spillet i Parken mellem Arsenal og Galatasaray med det tyrkiske hold som samlet vinder efter straffespark.

Parken er et såkaldt fire-stjernet stadion på UEFA's liste, mens det kræver fem stjerner at komme i betragtning til finalerne i Champions League.

Tilskuerkapaciteten er den primære årsag til, at Parken ikke kan opnå fem stjerner, idet det kræver en minimumskapacitet på 50.000 siddepladser.