Michael Schäfer

25 år siden: "Irriterende de har sådan en"

I vores ugentlige serie om FCK for præcis 25 år siden er vi nået til en udekamp i Lyngby den 5. september 1993, som efter kampen fik Lyngby-træner Michael Schäfer til i en blanding af beundring og ærgrelse at udbryde:

"Det er verdensklasse, det kan man ikke gøre noget ved, så kan de hedde hvad de vil. Men det er irriterende, de har sådan én, men det har de altså!"

Uro i FCK-kulissen
Men lad os lige sætte scenen i korte træk: vi vandt guld i vores første 92/93-sæson, og trods afskeden med markante profiler som Pierre Larsen og Ivan Nielsen, har vi lagt fint ud og fører Superligaen sammen med OB efter fire sejre og et nederlag.

Alt er dog ikke fryd og gammen i kulisserne. Den tidligere landsholdsspiller Alex Friedmann, som i flere år holdt barndomsklubben B1903 økonomisk oven vande og også støttede FCK, er i økonomiske vanskeligheder, og flere af de største sponsorer har også forladt klubben allerede. Blandt på grund af utilfredshed med adm. direktør H.C. Hansen, der også står for skud i pressen. "TOTO-sagen", som vi tidligere har omtalt, gav også ridser i lakken i form af bøde og to års udelukkelse fra turneringen.

Men forude venter Europa Cup'en for Mesterhold og drømmen om at leve op til B1903's fantastiske 91/92-sæson, hvor man nåede kvartfinalen i UEFA Cup'en efter bl.a. den legendariske 6-2-sejr over Bayern München.

Tbilisi eller Linfield forude?
Den 15. september skulle vi møde georgiske Dinamo Tbilisi, der eliminerede nordirske Linfield efter 2-1 hjemme og 1-1 ude. Kampe, som henholdsvis cheftræner Benny Johansen og assistenttræner Keld Kristensen havde overværet på stadion.

Den 3. september udelukkede UEFA imidlertid Tbilisi for forsøg på bestikkelse af de tyrkiske dommere i den første kamp. Afgørelsen var dog ikke definitiv endnu, så Benny & co. vidste reelt ikke, hvem om de skulle forberede sig på Tbilisi eller Linfield til kampen blot halvanden uge senere...

Da solen gik ned over plankeværket
Nå... tilbage til mødet mellem de to seneste sæsoners mesterhold, som dog langt fra blev et "topbrag".

Lyngby kom foran midt i 1. halvleg på et bizart selvmål af Palle Petersen, der simpelthen headede et hjørne fra Per Pedersen i eget net via underkanten af overliggeren! En sjælden fejl af den solide keeper, men det havde sin forklaring:

"Jeg fik nærmest bolden lige i hovedet. Jeg kunne intet se på grund af solen, og pludselig var der mål," erkendte Palle bagefter i Ekstra Bladet.

Hjemmeholdet havde chancer til flere mål, men som 2. halvleg skred frem, pressede vi mere og mere, men havde svært ved at komme til chancer.

"Ham den irriterende"
Men så havde vi heldigvis ham der, der irriterede Michael Schäfer... og det var selvfølgelig Lars Højer, han talte om. Tyve før tid begik Lyngby den "dødssynd" at nedlægge Martin Johansen lidt uden for deres felt, og Højer gik til bolden og hamrede den ind via indersiden af trekant-sammenføjningen!

Til allersidst i kampen, hvor Lyngbys Tommy Bonne havde fået sit andet gule kort, var Brian Kaus i øvrigt tæt på at sikre os begge point, men Thomas Rytter reddede på stregen for Lyngby...

Men se selv - om ikke andet så for Palles sindssyge selvmål, Højers hammer og Schäfers ærgerlige beundring: