Allan Nielsen

25 år siden: 3-0 i Lyngby efter lang vinterpause

Vinterpausen var lang i 1993/94-sæsonen, så vi har også holdt pause i vores serie om "FCK for 25 år siden". Her samler vi kort op på pre-season inden forårspremieren i Superligaen mod Lyngby.

Pre-season
Allerede i starten af januar var førsteholdstruppen inviteret til en turnering i Bangkok i anledning af det lokale universitets jubilæum. Den tur har vi tidligere beskrevet, men lad os bare gentage, at vi vandt turneringen efter 1-0 over brasilianske Gremio i semifinalen, og 1-0 over Nigerias A-landshold i finalen.

>> Gremio-FCK (kampside med artikler)
>> Nigeria-FCK (kampside med artikler)

Efter hjemkomsten var vi den 13. januar til en indendørsturnering i Malmö, hvor vi tabte 4-8 til Landskrona og 3-4 til Helsingborgs IF i vores indledende pulje. Træningen begyndte dog først mandag den 24. januar - hvilket sætter de fine resultater på "badeferien" i Bangkok yderligere i relief.

I februar havde vi Martin og Michael Johansen, Peter Møller og Lars Højer med ligalandsholdet i Kina og Hongkong, og desuden var Morten Falch afsted med U21-landsholdet i Malaysia. Vi havde alligevel fine træningsresultater med 1-0 over Helsingborgs IF, 1-0 over Avarta, 3-2 over Herfølge, 4-2 over Shakhtar Donetsk samt sejre over Frem og Malmö FF. (Vores arkiver over træningskampe er desværre ikke helt fyldestgørende i de første år.)

I starten af marts drog vi til en træningsturnering på Cypern med 19 A-spillere plus ungdomsspillerne Ole Tobiasen og Brian Odefey. Efter 0-0 mod FC Flora (Estland) og 1-0 over MyPa (Finland) slog vi Rosenborg 3-1 i finalen og vandt turneringen.

Hjemme i Danmark vandt vi siden over Næstved, Malmö FF og Landskrona, inden vi tabte 0-1 til Trelleborg i den sidste testkamp, hvor Peter Møller endda tillod sig at brænde straffe i 2. halvleg.

Optimisme før slutspillet
Der var således berettiget optimisme før forårspremieren den 20. marts ude mod Lyngby. Dengang var der slutspil efter vinterpausen, hvor holdene tog halvdelen af sine point med fra efteråret, og vi indledte på 3. pladsen. Sejre gav kun 2 point dengang, men der var basis for den klassiske "alt-kan-ske"-floskel:
1. Silkeborg 13 point
2. OB 12 point
3. FCK 11 point
4-5. Brøndby og Lyngby 10 point
6-7. AaB og Ikast 9 point
8. AGF 8 point

Det blev da også et højspændende forår, hvor mesterskabet først blev afgjort på allersidste spilledag - men det kommer vi til om nogle måneder...

Trupstatus
OB's Esbjerg-fødte midtbanespiller Allan Nielsen - med en fortid i Bayern München - samt Næstved-keeperen Brian Flies var vores eneste nye spillere i vinterpausen. Allan beskadigede det bageste korsbånd i en af træningskampene og frygtede, det ville koste ham hele forårssæsonen, men heldigvis slap han for operation og blev efter intensiv genoptræning klar til Lyngby-kampen.

Brian Flies skiftedes med Palle Petersen til at stå i træningskampene, men til sidst foretrak Benny Johansen det mere erfarne "Plankeværk" til at stå i Superligaen. Flies havde undervejs i pre-season været en tur i Skotland og spille en kamp for Dundee United, som også tilbød ham kontrakt, men han valgte at blive i Danmark og fortsætte sin læreruddannelse.

Benny havde i øvrigt besluttet, at Kenneth Wegner igen skulle spillere libero i stedet for Lønstrup, som rykkede op på midtbanen.

3-0 i Lyngby
Vi tabte 0-1 hjemme til Lyngby i efterårets sidste hjemmekamp, så det var et revanchelystent FCK-hold, der tog turen til den nordlige forstad - ledsaget af en stadigt stigende fangruppe, der skabte liv og stemning på tribunerne.

Vi vandt med klare sejrscifre, men Lyngby var periodevis godt med i kampen, men manglede skarphed i afslutningerne. Det første mål var en smuk detalje af Lars Højer, der fik bolden fra Brian Kaus i højre side og i fuld fart sendte bolden over i det lange hjørne med en følt inderside. Højer havde også et torden-frispark fra 30 meter, men Kim Brodersen fik neglene på, så bolden tog stolpen.

Midt i 2. halvleg øgede Iørn Uldbjerg (der underligt nok havde trøje nr. 9 i den kamp), da han lidt uden for Lyngby-feltet satte højre inderside på en fin pasning fra Peter Møller og udplacerede Brodersen.

Iørn Uldbjerg med nr. 9
En af fodboldhistoriens første falske 9'ere...


Vores sidste mål - kort efter Palle Petersen havde haft en flyvende redning på et Johnny Vilstrup-frispark - kom efter et klassisk tvillinge-pingpong-opspil, hvor Michael spillede Martin helt fri, så han kunne tjatte kuglen i netmaskerne til 3-0.

Matchfacts
Søndag den 20. marts 1994, kl. 15.00 på Lyngby Stadion. Superliga-slutspil, 1. runde
LYNGBY-F.C. KØBENHAVN 0-3 (0-1)
25.: 0-1 Lars Højer
64.: 0-2 Iørn Uldbjerg
89.: 0-3 Martin Johansen
3.140 tilskuere. Dommer: Kim Milton Nielsen. Advarsler: Claus Christiansen, Lyngby samt Lars Højer og Iørn Uldbjerg, F.C. København.

Lyngby: Kim Brodersen - Thomas Rytter, Michael Gothenborg, Claus Christiansen - Anders Nielsen (74.: Thomas Maale), Lars Hammer (67.: Piotr Haren), Allan Kuhn, Johnny Vilstrup, Vetle Andersen - Henrik Jørgensen, Miklos Molnar. (Ikke benyttet: Bo Andersen)

F.C. København: 1 Palle Petersen – 3 Diego Tur, 2 Kenneth Wegner, 4 Henrik Lykke – 17 Brian Kaus (58.: 16 Michael Giolbas), 5 Lars Højer, 7 Allan Nielsen (70.: 11 Michael Johansen), 6 Christian Lønstrup, 9 Iørn Uldbjerg – 10 Martin Johansen, 14 Peter Møller. (Ikke benyttet: 18 Brian Flies)

Kampprogram Lyngby-FCK