Zanka: Playoff-kampene er elektriske

- Lige så euforiske, fansene var på lægterne, hvor de skreg, hoppede og dansede i en stor rus, lige så glade og vilde var vi indeni. 

Sådan beskriver Mathias Zanka Jørgensen selv scenariet efter det playoff-opgør, han selv har været en del af. Og nu står han og klubben her igen. Der er blevet skrevet spalte op og ned om betydningen de to opgør mod Bayer Leverkusen for F.C. København. Hvad samlet sejr kan betyde. Et økonomisk boost, minimum seks opgør mod tre modstandere i den europæiske sværvægtsklasse, fest, farver og drama i Telia Parken – plus det løse og mere til af den magi, som kun de største europæiske aftener kan give såvel F.C. København som dansk fodbold. 

Men faktisk er det de knald-eller-fald kampe, der gav adgang til det forjættede land, som huskes bedst af både på tribunerne og blandt spillerne. En af dem, der rent faktisk har prøvet det, er som nævnt Mathias ’Zanka’ Jørgensen. Zanka var en del af det hold, som over to kampe besejrede norske Rosenborg med 2-2 på reglen om udebanemål tilbage i sensommeren 2010, efter at Sölvi Ottesen scorede det forløsende mål i 1-0-sejren på hjemmebane i returopgøret. Rent drama. Og Zanka husker optakten til kampene som noget ganske særligt. 

Elektrisk stemning
- Vi kunne mærke med det samme, da vi nærmede os stadion, at det her var noget helt specielt. At det her var en kamp, som betød meget for klubben. For holdet. Men også for én selv som person og som fodboldspiller. Folk var samlet omkring stadion ret tidligt i forhold til normalt. Der var en sitren. En elektrisk stemning, som man ikke finder på andre aftener, siger Zanka og fortsætter. 

 - For mit, og de fleste andre af mine medspilleres, vedkommende er det at kunne spille Champions League noget af det aller, aller største. Der er masser af pres på. Masser af følelser, siger den høje forsvarsspiller, men pointerer samtidig, at disse playoff-kampe har et mere dramatisk og betydningsfuldt snit over sig. - Ét er af have kvalificeret sig til gruppekampene. Når vi først er der, så ved vi, at det, der venter os, er kæmpestore oplevelser. Men vi skal kvalificere os først, og der er playoff-opgørene noget helt andet. Især for en klub fra Danmark, hvor vi ikke er vant til at være med hvert år. Her har de her endelige kvalifikationskampe bare en kæmpestor betydning. På den måde er de endnu vigtigere, end kampene i selve gruppespillet, som må betragtes som høsten af den kvalifikation, og hvor vi også som en klub fra en lille nation, bliver betragtet som underdogs, siger Zanka, som efterfølgende forsøger at sætte ord på, hvor stor en følelse, han og medspillerne havde indeni, da det lykkedes at kvalificere sig i 2010. 

Det hele eksploderede 
- Lige så euforiske, fansene var på lægterne, hvor de skreg, hoppede og dansede i en stor rus, lige så glade og vilde var vi indeni. Vi følte alle sammen det samme den aften. Betydningen af, at det hele var lykkedes, gjorde bare, at det hele eksploderede, for der var stort pres på. Det er en af de mest specielle kampe, jeg har stået i som fodboldspiller. Og når man tænker på de eventyr, vi præsterede efterfølgende, da vi var i turneringen, så understreger det også, hvor vigtige vores to kampe mod Leverkusen er, siger Zanka. 

Han understreger, at netop det at kunne spille en kamp som den i aften mod Bayer Leverkusen var en af grundene til, at han valgte at vende hjem til København. - Når man har stået i kampe som denne, vil man gerne prøve det igen. Og denne her klub har vist gang på gang, at den er i stand til at bide skeer med de store. Og selvfølgelig var det også en medvirkende årsag til, at jeg gerne ville hjem igen, fortæller Zanka, der har været tilfreds med sin hjemkomst både spillemæssigt og socialt. 

København er min by
- Det er ikke fordi, jeg vil sige, at det har været decideret let. Men det har været rart. Og nemt at falde til. Det er jo København. Det er min by. Det har været udfordrende på en anden måde, end sidst jeg var i klubben, siger Zanka, der gerne vil sætte ord på, hvad et rigtig godt resultat kan være i aftenens kamp. 

- Et rigtig godt udgangspunkt før returkampen vil være, hvis vi spillede os til en sejr – uden, at Leverkusen formår at score mod os. Det ville være perfekt for os. Og jeg tror godt, at det kan være realistisk. Hvis vi spiller, som vi gjorde hjemme mod Dnipro, hvorfor skulle det så ikke kunne lade sig gøre, spørger Zanka, der mener, at holdet er mere end klar til så stor en udfordring på trods af de mange nye spillere. 

- Jeg synes, at vores trup står stærkt mentalt. Vi har en masse spillere, der er sultne efter at spille sådan en kamp. Vi har i vores europæiske kampe haft en rigtig god forståelse for, hvordan de her kampe skal spilles. Vi trives godt i den nerve, som opgørene har. Og det er ret imponerende, synes jeg, siger Zanka afsluttende og tilføjer.

- Jeg tror, vi står med gode muligheder. 

Fire skarpe til Zanka 

Hvad er din livret?
Det ved jeg ikke… Jeg tror, det er stegt flæsk med persillesovs. 

Hvem var din favoritspiller, da du var barn?
Henry, tror jeg. Nu er du jo københavner med stort K.

Hvilket sted i København er du gladest for?
Jeg er jo født og opvokset på 2100. Det er mit hood. 

Hvis du skulle spille i en anden klub ude i Europa. Hvor skulle det være?
Hvis det også skulle være i en fed by, så skulle det måske være i PSG. Så ville jeg bo i en fantastisk by, spille i en stor klub og få lært lidt fransk. Det ville være perfekt.