Udmærket udgangspunkt

Flyvende københavnsk indledning
Mikael Antonsson var tilbage på holdet efter den lårskade, der holdt ham ude af lørdagens 7-1-sejr mod HB Køge, og han dannede centerforsvar med Zanka, der holdt sin plads, mens Peter Larsson var gledet ud af truppen. Zanka kunne dog ikke prale af at være banens yngste, idet Stabæk stillede med to endnu yngre forsvarere, Thomas Rogne og Vegar Hedenstad.

Inden kampen havde Ståle Solbakken udtrykt stor tillid til, at hans mandskab nok skulle komme frem til mange afslutninger, og der gik da også kun 12 sekunder før Santin nedlagt lige uden for Stabæk-feltet i højre side. Han sendte dog det efterfølgende frispark over mål, men det var et signal til, at løverne gerne ville frem på banen, og de kom rigtig godt fra start og pressede nordmændene højt oppe på banen.

Inden for de første 10 minutter havde Pospech et godt hovedstød efter hjørne, og Ailton et lumsk og godt venstrebensskud fra 30 meter, der strøg ganske tæt forbi trekantsammenføjningen. I det 10. minut brændte det for alvor på efter et københavnsk mønsterangreb i højre side, hvor Hutchinson sendte Grønkjær mod baglinien, og han fandt Ailton midt i feltet med en præcis pasning, og brasilianeren afsluttede godt og hårdt, men den norske landsholdskeeper Jon Knudsen fik mirakuløst handsken på og forhindrede bolden i at tordne ind under overliggeren.

Men på det efterfølgende Oscar Wendt-hjørne var Grønkjær på plads ved forreste stolpe og dirigerede fikst bolden ind i den modsatte side af målet til forløsende 1-0 til hjemmeholdet. Kort efter var han tæt på to yderligere gange med hovedstød, men nordmændene slap med skrækken.

Nordmændene viste kontrastyrken
Efter små 20 minutter viste de for første gang tænder i kontraspillet, da Fredrik Berglund fikst spillede Kobayashi fri i feltet med en hælaflevering, men Jesper Christiansen gik fremragende ud og afværgede japanerens afslutning til hjørne. Fem minutter senere fik Daniel Nannskog en fin bold i dybden, men igen var målmanden hurtigt ude og presse den svenske forward til at afslutte ved siden af. Men nu var hjemmeholdet advaret mod den norsk spidskompetence - hurtige bolderobringer, hurtigt kombinationsspil og så den direkte vej mod målet.

Københavnerne mistede efterhånden det flow og den gejst, der havde gjort dem nærmest enerådende i starten af kampen, og det blev en mere lige og til tider rodet affære frem mod den halve time. Her burde nordmændene til gengæld have udlignet, da Berglund slap fri i højre side – mistænkeligt nær offside – og fandt Nannskog ved fjerneste stolpe. Men på en eller anden måde lykkedes det ham at ekspedere bolden op på underkanten af overliggeren, og returbolden bankede Kobayashi højt over mål, mens Pospech og Antonsson desperat kastede sig ned for at tackle.

I den periode af kampen var det gæsterne, der havde fat i den lange ende, men mod slutningen af halvlegen fik de hvidklædte bedre fat igen og fik flyttet spillet op på nordmændenes halvdel i en mere sikker afstand fra deres giftige kontraspillere.

Santin bag 2-0
Det lå måske ikke ligefrem i luften, at det ligefrem skulle blive 2-0 inden pausen, men med Santin i hovedrollen lykkedes det at fordoble føringen. Optakten var såmænd et norsk hjørne, som Hutchinson headede ud til Santin, der havde taget plads på kanten af FCK-straffesparksfeltet. Og så gik det stærkt! Santin stak af fra den unge Hedenstad, der ganske enkelt ikke kunne følge med og heldigvis heller ikke begik det indlysende professionelle frispark på midten, som mange nok ville have været fristet til. Kontraen så dog ud til at smuldre, da Hutchinson ikke kom på skudhold i feltet og heller ikke fik det lille straffe, der blev begået, men via Kvist endte bolden dog hos Ailton, der fik afsluttet. Dog ikke bedre end at den nok var gået forbi, hvis ikke en forsvarer havde rettet den af, og så var Santin hurtigere end keeperen og snittede bolden ind via stolpen.

Så efter 45 minutter holdt planen om at score og undgå at Stabæk scorede – men kun med nød og næppe!

Efter pausen kom nordmændene bedst i gang, men forsvaret stod bedre nu end før pausen og de kom ikke frem til noget særligt, selv om de havde bolden en del de første 10 minutter. Hjemmeholdet producerede til gengæld et kæmpe tilbud kvikt opspil i venstre side, hvor Hutchinson fandt Santin, der lagde den fint til rette for den tjekkiske angrebsback, men han bankede bolden tæt forbi den fjerneste opstander.

Vigtigt udebanemål
Nordmændene var dog stadig skarpe i kontrafasen, og Grønkjær hjalp dem på vej med en fejlpasning lige hen til Nannskog, der straks sendte Berglund af sted i dybden. Jesper Christiansen gik langt ud af sit felt, men Berglund strøg forbi, men heldigvis fik Zanka foden på hans afslutning mod det tomme mål og afværgede dermed den for nordmændene så vigtige udebanescoring.

Minuttet efter gik det dog galt… islandske Palmason blev spillet fri i højre side af feltet, og han trykkede resolut af fra spids vinkel, inden Wendt fik tacklet, og selv om Jesper Christiansen fik handskerne på, kunne han ikke forhindre, at bolden strøg ind ved nærmeste stolpe. Ærgerligt, set med danske øjne, men strengt taget ikke ufortjent!

Hjemmeholdet viste dog god moral og satte ekstra tryk på Stabæk, og Pospech viste vejen ved at sende et godt venstre-hug på overkanten af overliggeren efter en times spil. Kort efter kom Nordstrand ind i stedet for Ailton, men nordmændenes organisation var svær at trænge igennem nu, hvor de havde fået den vigtige reducering.

20 minutter før tid blev man vidne til en helt særlig hyldest fra FCK-fansene, der i øvrigt havde støttet deres helte varmt og inderligt gennem hele kampen, da Fredrik Berglund blev skiftet ud og fik et flot og varmt bifald med fra hans gamle klub. Samtidig kom Vingaard ind for Hjalte, og Kvist gik ind centralt.

Santin igen på pletten
Omkring et kvarter før tid stak nordmændene igen næsen frem med et par kontramuligheder, som Jesper Christiansen henholdsvis Oscar Wendt dog fik afværget. I stedet blev den danske to måls-føring genetableret med 10 minutter igen. Santin viste matchvinder-instinktet og tog et skarpt træk ind i feltet, og Pontus Segerström kom for sent med sin tackling, hvilket den udmærkede russiske dommer prompte straffede ved at pege på 11 meter-pletten. Santin placerede iskoldt straffesparket til venstre for Knudsen, der lignede en der havde tænkt sig at gå til højre.

Resten af kampen - hvor TK afløste Grønkjær - blev nordmændene i det store og hele holdt fra fadet, men det var lidt nervøst i overtiden, hvor indskiftede Mikkel Diskerud efter få sekunder på banen kom frem til en udmærket afslutning, som han dog sendte over mål.

Alt i alt var sejren fuldt fortjent, og som nævnt var det rimeligt nok, at begge hold fik scoret.  Det bør række til samlet dansk avancement, men intet er afgjort inden returkampen på det overdækkede kunstgræs, hvor Stabæk sjældent taber… men mindre kan også gøre det om en uge!