Træningslejr i Holland

Thorups forventninger til træningslejren og den kommende sæson

Sommerferien er slut, efter at mesterskabet kom i hus, og efter den første hele dag på træningslejren i Holland, satte vi torsdag aften Jess Thorup stævne for både at se lidt tilbage og ikke mindst fremad mod træningslejren og den nye sæson.
 
Inden sæsonstarten er fysisk træner Andrew Clark og assistenttræner Stefan Madsen blevet en del af teamet, og de er sammen med den øvrige stab og den stærke spillertrup det fundament, som ifølge Jess Thorup skal bringe FCK videre mod nye højder:

”Vi skal klart genvinde mesterskabet, og vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at komme i Champions League-gruppespillet. Med mesterskabet vandt vi så at sige første etape af Tour de France, men der er mange etaper tilbage, som skal vindes,” siger Jess Thorup.
 
”Jeg behøver nok ikke minde FCK-fans om, hvordan det gik i pokalturneringen sidste gang. Det kan og skal vi gøre bedre, og det tror jeg selvfølgelig også på, at vi kan, men mesterskabet er og bliver altid vores vigtigste mål for sæsonen.”

Andrew Clark
Andrew Clark fører an i en af opvarmningsøvelserne. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

 
”Betyder det noget for vores forberedelser, at vi er sikre på et europæisk gruppespil?”
 
”Det giver os færre rejser i juli og august og mere tid på træningsbanen. Derfor kommer europæisk fodbold ikke til at fylde så meget i mit hoved lige nu, for det er ikke før i midten af august.”
 
”Vi kører videre med den samme opskrift som sidste sæson, hvor vi kun tager én kamp ad gangen, så de næste uger handler det kun om, hvordan vi slår AC Horsens i sæsonpremieren den 17. juli,” understreger Thorup.
 
”En hjemmekamp i Parken mod en oprykker, det er vel en overkommelig sæsonpremiere og tre sikre point til tabellen?”
 
”Ha-ha, jeg ved godt, hvorfor du spørger på den måde, for sidste år mente mange også, at vi havde et let startprogram med to hjemmekampe. Men de gav altså kun to point, og så var alt jo pludselig helt galt,” minder Thorup om.
 
”Og de point, som vi ikke fik i de kampe, ville have været virkelig gode at have i slutningen af sæsonen, da det hele var ved at spidse til. Så svaret er, at vi bestemt glæder os til at spille i Parken foran vores egne fans – det gør vi altid – men vi ser det ikke som en blød opstart, eller hvad man nu vil kalde det, men en kamp, hvor vi skal være 100 % klar til at gå ud og slås for at vinde. Ligesom alle de andre i øvrigt.”

Træningslejr i Holland
Hårdt arbejde på træningsbanen. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


”Hvad vil du især have fokus på i træningslejren og de to testkampe mod Feyenoord og Club Brugge?”
 
”Det er først og fremmest præstationerne, mere end det er resultaterne. Vi glæder os til at blive matchet godt mod to rigtig stærke modstandere i form af de hollandske bronzevindere og Conference League-finalister og de belgiske mestre, og jeg forventer, at alle dem vi sender på banen, er sultne og ivrige efter at præstere maksimalt.”
 
”Overordnet er vores fokus at holde fast i den uhyggeligt stærke defensiv, vi havde sidste sæson, og som havde afgørende betydning for, at vi vandt en række kampe, hvor vi kun scorede et enkelt mål selv og dermed i sidste ende tog de point, der sikrede mesterskabet.”
 
”Husk på, at vi i foråret 2021 lukkede to mål ind i næsten hver eneste kamp, så jeg er meget tilfreds med, at vi tog ved lære af de erfaringer og på relativt kort tid skabte et trygt og sikkert fundament.”
 
”Ikke kun med en stærk målmand og bagkæde, men i hele den måde, holdet tænkte defensiv struktur på. Og vi viste jo i mange kampe, at det ikke gik ud over de offensive kvaliteter. Vi havde mange kampe med sprudlende angrebsspil og masser af chancer og mål.”
 
”Hvad angår det offensive spil var vores bundniveau til gengæld for lavt, og det så vi lidt for ofte sidste sæson. Både med egne øjne og med de data, vi har for hver enkelt kamp og for hele sæsonen Derfor er det et fokuspunkt, som vi allerede har arbejdet på i en uges tid, inden vi kom herned, og som vi fortsat vil arbejde med.”

William Bøving
William Bøving trykker af i en afslutningsøvelse. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

 
”Kan du uddybe, hvordan I arbejder med det?”
 
”Det består af mange forskellige elementer. Det kan være, hvordan backs og kantspillere positionerer sig i forhold til hinanden, det kan være hvordan og hvornår vores 8’ere tager dybdeløb, det kan være den forreste angribers løbemønstre og så videre og så videre. Generelt handler det om, at vi ofte kan og skal spille vores chancer større, inden vi afslutter, og det kan man gøre på mange måder.”
 
”Men vi har også en så bred og stærk en trup, at vi har mange forskellige kvaliteter og mange strenge at spille på, både med de 11 vi sender på banen fra start og med de spillere, vi kan sætte ind i løbet af kampen.”
 
”Det giver en stor konkurrence på træningsbanen, som er med til at hæve kvaliteten, og det er jo et ønskescenarie for en træner, at der er mange flere end 11, der helt oprigtigt og sikkert også helt berettiget mener, at de skal starte inde.”

Rasmus Falk, Kim Christensen og Jess Thorup
Falk smøger ærmerne op, mens Thorup fortæller om dagens træningspas. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK

 
”Jeg vil ikke spørge ind til transfersnakken, for det skal det ikke handle om i dag, men vil du alligevel sætte et par ord på Jens Stages farvel?”
 
”Det er jo et muligt scenarie, vi har kendt til via den interesse, der har været i flere transfervinduer, og selv om jeg som træner meget gerne havde beholdt Jens i truppen, så er det her en del af spillet.”

”Jeg glæder mig meget på Jens’ vegne over, at han er kommet til en stor og god klub som Werder Bremen, men jeg vil både savne spilleren Jens inde på banen, som altid gav sig 100 % for holdet og havde en stor aktie i mesterskabet, samt mennesket Jens uden for banen, hvor han altid har været meget værdifuld og loyal teamplayer.”

”Og så skal vi også huske, at når nogen forsvinder, så giver det muligheder for andre, og det glæder jeg mig til at se i den kommende tid. Man kan jo sige, at vi øvede os lidt i foråret, hvor Jens var skadet den sidste måneds tid, og hvor Hákon og Ísak viste sig stærkt frem i de sidste og afgørende kampe i foråret. Nu har vi også Zeca godt på vej tilbage efter hans lange skadepause, og i forvejen har vi Falk og Lukas, og Pep Biel har også spillet gode kampe som 8’er, så på den måde er jeg fuld af fortrøstning for den position.”

Carlos Zeca
Zeca har længe arbejdet hårdt for sit comeback, og det kommer nærmere... Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK


”Ud over Zeca er Victor Kristiansen også godt på vej tilbage. Vi forsøgte at berolige alle med, at det ikke var på grund af en skade, at han udgik allerede efter en halv times tid mod Silkeborg...”

”Ja, det var planlagt på forhånd, netop fordi han er på vej tilbage efter en længere skadepause, så det er et af flere eksempler på, at vi i tæt samarbejde med Clark og sundhedssektoren doserer belastningen til både træning og testkampe. Men det bliver godt også at få Victor i topform, selv om Elias Jelert bestemt gjorde det rigtig godt i foråret, når han spillede pladsen.”

”Vil du her til sidst fortælle lidt om, hvordan hverdagene ser ud på træningslejren?”

”Som udgangspunkt er vi på træningsbanen to gange dagligt, både om formiddagen og sidst på eftermiddagen. I pre-season gælder det altid om at udnytte mulighederne bedst muligt til at gå i detaljer med de forskellige faser af spillet, ligesom der selvfølgelig skal bygges på dag for dag på det fysiske område.”

”Men ud over arbejdet ude på træningsbanen har vi også god tid til f.eks. individuelle samtaler og gruppesamtaler, hvor vi blandt andet har en række videoseancer med spillerne, som vores dygtige analytikere forbereder i samarbejde med trænergruppen.”

Andreas Dithmer
16-årige Andreas Dithmer er ligesom Elias Jelert og Orri Óskarsson nyoprykkede fra U19. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DKere


”Vi har også alle vores behandlere fra sundhedssektoren med hernede, så spillerne har optimale muligheder for at arbejde med deres krop, uanset hvad det så er for en behandling, de har brug for."

”Så laver vi også noget teambuilding i løbet af træningslejren, som forhåbentlig både vil være sjovt og lærerigt i forhold til at ryste spillerne endnu mere sammen og lære andre sider af hinanden at kende.”

”Det lyder ikke som om, der er meget fritid?”

”Der er i hvert fald mindre, end når vi træner derhjemme i hverdagen, men det er jo også ideen med at tage af sted alle sammen. Men vi søger dog så vidt muligt at holde alle aftenerne helt fri for aktiviteter, så spillerne kan hygge, snakke, slappe af, spille bordtennis, kort eller PlayStation, eller hvad de nu får tiden til at gå med,” slutter Jess Thorup.

Nicolai Boilesen
Boilesen snører støvlerne og er klar til en ny tur på træningsbanen. Foto: Torkil Fosdal, FCK.DK