Stærk moral sikrer endnu et gruppespil

Drømmestart!
F.C. København indledte med samme 11 som i det første opgør i Borisov, mens BATE erstattede den karantæneramte stopper Shitov med Sosnovski og havde også brasilianeren Bressan med på midtbanen i stedet for Olekhnovich.

Der var spillet mindre end et minut, da Santin, N’Doye og Claudemir stod og dansede samba nede ved det ene hjørneflag – et sjældent syn i disse kampe, men det er heller ikke hver dag, løverne bringer sig foran i første minut i så hamrende vigtig en kamp! Men der var virkelig grund til at danse i PARKEN, for Santin havde kort forinden modtaget en fremragende stikning fra N’Doye – efter selv at have prikket bolden fra en hviderusser - og udplaceret BATE-keeperen Veremko med en flad inderside, der gik ind via den fjerneste stolpe.

En drømmestart på kampen, men som alle ved, når disse linjer læses, var det langt fra afgjort – LANGT fra. Men løverne fortsatte aggressivt og optimistisk, og vores backs lod sig ikke begrænse af den tidlige føring, men lå forrest i en lynhurtig kontra efter 6 minutter, hvor Santin desværre var for længe om at spille bolden videre, efter Wiland havde fundet ham med et langt udspark.

Både Santin og N’Doye viste stor styrke og bevægelighed oppe foran og var flere gange ved at spille sig frem til farlige afslutninger, men de sidste afleveringer nåede ikke frem. Hviderusserne lod sig dog absolut ikke slå ud af det tidlige mål, men holdt sig vanen tro til deres koncept og arbejdede sig hårdt og tålmodigt ind i kampen, og midt i halvlegen var det tæt på, at både Rodionov og Bressan kom til farlige afslutninger, men de manglede også lige det sidste.

I stedet var N’Doye meget tæt på at øge til 2-0, da han elegant tæmmede et præcist Wendt-indlæg midt i feltet og resolut fyrede af, men den sad ikke yderligt nok til at overliste Veremko, der kattesmidigt dykkede ned og fik reddet.

Kvist fordoblede føringen
Efter tirsdagens træning i PARKEN stod William Kvist og et par andre og sparkede på mål fra kanten af feltet, og kuglerne fløj om ørerne på Wiland, og måske var det denne lille omgang specialtræning, der bidrog til, at Kvist efter 26 minutter gav det i forvejen veloplagte hjemmepublikum endnu mere at juble over. Omtrent midt på BATE’s halvdel fik han bolden af N’Doye, trak lige et par meter ned mod feltet og trykkede af fra ca. 25 minutter, og som skudt ud af en kanon drønede kuglen i netmaskerne tæt op af den ene stolpe.

Men hvis man denne gang troede, at hviderusserne ville være slået ud, så blev man skuffet. Igen kværnede de videre i fuld tillid til deres spilkoncept, der de seneste år har sendt dem langt i europæisk fodbold, og måske er 2-0 også den farligste føring i hviderussisk fodbold. Samtidig trak hjemmeholdet sig måske ubevidst lidt for langt tilbage på banen og lod BATE havde bolden meget, men Pospech nåede dog med frem i en kontra og affyre et af sine missiler, der dog piskede i sidenettet.

Fra søde drømme til grimt mareridt
Fem minutter før pausen ændrede kampen imidlertid karakter. Den evigt løbende Rodionov trak på tværs og spillede Nekaychik i venstre side af feltet, og da Pospech tøvede en anelse, slog han et indlæg, som passerede midterforsvarerne, hvorefter Kontsevoi snød Wendt og kom først på bolden. 2-1, og så hjalp det ikke, at TV-billederne bagefter afslørede, at målscoreren stod offside, da afleveringen faldt. Kampen var pludselig ubehageligt åben igen – og det skulle blive meget værre!

Tre minutter efter lå bolden nemlig igen bag Johan Wiland. Igen skabte Rodionov forvirring med sit løb, så Nekaychik kunne trække forbi Pospech, narre Sölvi Ottesen og sparke bolden fladt ind lige uden for Wilands rækkevidde.

Dermed var det, der begyndte som en drøm, pludselig ved at udvikle sig til et mareridt…
Efter en tiltrængt pause tog hjemmepublikummet flot og højlydt imod deres helte, mens gæsterne – der først kom på banen længe efter løverne - blev mødt med en heftig pibekoncert, der ikke blev mindre af, at de var iklædt blåt og gult…

En helt åben kamp
Heller ikke det rystede dog de solide hviderussere, og efter få minutter bankede Rodionov bolden på overliggeren via en FCK-fod ude fra den ene side af feltet. Det efterfølgende hjørne sparkede Bressan endda også direkte ind på overliggeren, hvorefter Pavlov headede returbolden lige over!
Hjemmeholdet viste dog god moral og lod sig ikke ryste, og planmæssigt sendte Ståle Jesper Grønkjær på banen i stedet for Hjalte Nørregaard efter små 10 minutters spil. Den stærkt spillende Claudemir gik ind centralt, mens Vingaard gik over i højre side.

N'Doye afsluttede fornemt brasilianernes opspil
Grønkjær viste hurtigt tænder og gav Santin en god medløbsbold i feltet, men den løb fra ham og ud over baglinien. Både Santin og N’Doye arbejdede stadig som besatte og voldte BATE-forsvaret en hel del kvaler, og kort inden uret rundede de 60 minutter satte senegaleseren kronen på værket.

Santin og Claudemir spillede 1-2 uden for feltet, og sidstnævnte stak en præcis pasning i feltet til N’Doye, der brugte sin fysik til at verfe Yurevich væk, inden han prikkede bolden forbi Veremko. Et flot comeback på et tidspunkt, hvor kampen stod og vippede – men der var stadig så lang vej hjem, at det føltes som en spadseretur fra Minsk til København. Bare med en bedre stemning, for der var høj klasse over fansene denne internationale aften, og guderne skal vide, at hjemmeholdet havde brug for al den støtte, de kunne få.

Tiden sneglede sig af sted
Men når BATE pressede spillet frem, skulle det jo give kontrachancer, og midt i halvlegen var det meget tæt på, at Santin havde spillet Grønkjær helt fri, men Veremko kom godt ud af sit mål og lossede bolden væk. BATE sendte en angriber ind for en midtbanespiller og lagde yderligere pres på, men forsvaret stod godt og solidt og tvang dem til at afslutte langt udefra, og de havde ikke samme præcision i skuddene som William Kvist.

Olekhnovich sendte dog et giftigt hug lige over mål, og backen Bordachev trykkede også godt af, men Ottesen dykkede ned i skuddet på ishockey-manér og fik blokeret. Tiden gik, om end langsomt, og Thomas Kristensen afløste Santin med 11 minutter igen, og efterhånden opstod der større og større kontrachancer til københavnerne.

Tættere på 4-2 til sidst
Det var faktisk tættere på 4-2 end 3-3, men sådan føltes det absolut ikke, mens det stod på og hjertet sad oppe i halsen, mens de sidste negle forsvandt og håret grånede. Men BATE kom aldrig til de helt store muligheder, og derimod fik N’Doye en god skudmulighed efter endnu en stærk bolderobring og stikning fra Claudemir, men skød lige på keeperen. I overtiden indkasserede Sosnosvki sit andet gule kort for at flå i senegaleseren, og i slutsekunderne sparkede N’Doye forbi et gabende tomt mål efter en 4-mod-1-kontra, hvor TK spillede bolden godt på tværs.

Heldigvis blev det ikke afgørende, for kort efter fløjtede Mark Clattenburg af, og dermed er det en kendsgerning, at F.C. København for femte år i træk er sikre på et europæisk gruppespil. Det er høj, høj klasse – og nu venter vi bare spændt på fredagens lodtrækning, der vil vise hvem der skal besejres for at det bliver RIGTIG sjovt i Champions League-gruppespillet.