Martin Vingaard og Lars Jacobsen

Sagt før: Brøndby-FCK

Søndag venter vores ude-Derby nr. 51 i Superligaen, og her ser vi tilbage på, hvad der blev sagt før to af dem.

Den 30. oktober 1994: Brøndby-FCK 0-4
”Bonde-bold og jet-set: Brøndbys jyske familie-fædre spiller i dag Superliga-klassiker mod F.C. Københavns hurtige jet-set drenge”.

Sådan lød overskriften og underrubrikken i Ekstra Bladet på kampdagen!

”Okay, vi ved det godt. Overskriften er lidt provokerende,” skrev artiklens forfatter Peter Brüchmann og uddybede:

”Brøndbys halve hold er jyder. De fleste af dem er pæne familie-fædre. Og klubben har kaldt sig selv en provinsklub i København. Udefra set er kontrasten til F.C. København med de store visioner skarp. Allan Nielsen og ung-talentet Rene Tengstedt er de eneste jyder i truppen. Michael Mio Nielsen og Per Poulsen er de eneste fædre, selv om også Lars Højer og Per Frandsen har ’noget i ovnen’”.

Karantæneramte Jes Høgh tilføjede:

”Jeg kender de fleste af FC-spillerne, og vi har det fint sammen. Jeg ved, de er seriøse, men de har jo nogle personligheder, der tiltrækker den kulørte presses interesse,” sagde han og hentydede især til Johansen-tvillingerne.

Brüchmann lukkede dog op for lidt insiderviden om "de to røde":

”De færreste ved, at det faktisk kun sker to gange om året, at FCK-tvillingerne slår sig løs og lystigt blander Jägermeister og rød sodavand! Det er efter sæsonafslutningen.”

Johansen-tvillingerne jubler
Martin og Michael Johansen

 

Efteråret 1994 var ikke vores mest glorværdige, men vi havde et godt tag på Brøndby. Inden mødet den 30. oktober havde vi mødt dem ti gange før: vundet seks, spillet to uafgjort og tabt to. Og med til forhistorien hører, at B1903 – med stort samme hold som FCK’s første årgang - mødte Brøndby fire gange i sæsonen 91-92 uden at tabe.

Selve kampen
Ugen før Derbyet tilføjede vi AaB deres kun andet nederlag i efteråret, så Brøndby var halet ind på dem og kun ét point fra førstepladsen, mens vi holdt os et par point over den streg, der afgjorde hvilke otte hold, der skulle i forårets slutspil.

Brøndby havde ikke tabt en Superliga-hjemmekamp i 14 måneder - siden vi vandt 1-0 i august 1993 - og cheftræner Benny Johansen havde lovet sin trænerkollega i Aalborg at gentage succesen:
 
”Da vi slog AaB sidste weekend, lovede jeg Poul Erik Andreasen at ordne Brøndby, så skulle han nok tage sig af bundholdene,” sagde Benny Johansen.

Med godt et kvarter igen lignede det et målløst Derby, men så scorede vi fire gange på 11 minutter! Per Frandsen åbnede målfesten i 73. minut, og Morten Nielsen øgede i 77. minut. Lars Højer øgede på straffe i 82.  minut, efter at Mogens Krogh blev udvist for at fælde Christian Lønstrup i feltet, og Højer gjorde det også til 4-0 i 84. minut.

Se selv her i det fyldige sammendrag.


Den 5. maj 2013: Brøndby-FCK 0-0
Inden dette Derby havde vi kun én sejr seks kampe. Efter at have ført ligaen med 14 point, skrumpede forspringet runde for runde til syv point, og hvis vi ikke havde vundet 3-2 i Farum, havde vi kun været fire point foran nordsjællænderne.

Det gav ubehagelige minder om foråret 2012, hvor vi smed et komfortabelt forspring og endte med sølvmedaljer, men da vi gik på banen i Brøndby i fjerdesidste runde, førte vi med ti point og kunne derfor sikre guldet med blot uafgjort.

I det foregående Superliga-Derby, den 21. oktober 2012 i Parken, scorede Kris Stadsgaard kampens eneste mål, og han var optimist før turen til Vestegnen:

”Jeg vil gerne score i hver kamp, men det er klart, det giver lidt ekstra at score mod Brøndby, det er dem, man helst vil score mod.”

”Det er så tæt på nu, som det kan komme, og vi skal have det guld hjem i år, efter det glippede sidste år. Jeg har altid lært fra barnsben af, at det kan godt være spillet ikke kører, men man kan altid fighte,” sagde han til FCK TV og understregede, at det ikke var svært at finde det rette spændingsniveau:

”Det kommer helt af sig selv, når det er mod Brøndby, så er man 100 % klar hvis ikke 110%.”

Foto: Lars Møller, Sportsagency


Cheftræner Ariël Jacobs mindede om, at spillerne er vant til at spille ”big games” og henviste netop til den vigtige 3-2-sejre i Farum, som holdt konkurrenterne på betryggende afstand. Og han gav også klar besked om præmisserne:

”Hvis du ikke er fokuseret på søndag for at få en sejr, der kan gøre dig til dansk mester, og hvis du ikke er fokuseret, når du spiller mod Brøndby, så skal du ikke være fodboldspiller og slet ikke i København.”

Thomas Delaney gav sit bud på, hvad der ville blive afgørende:

”Det bliver nok ikke den kønneste kamp, nu har jeg lidt tvivl om, hvor god banen er, jeg tror vi kan forvente, at Brøndby kommer og vil slås mere end at spille, og det må vi jo gribe an med samme midler. Jeg tror, det bliver en kamp mere end flot spil.”

Og så var der kampquiz mellem Lars Jacobsen og Martin Vingaard, som nær havde kostet Christian Boier et sagsanlæg for ”dårlige spørgsmål”…


Hvad Derbyet angår, fik Delaney ret, men hvad kampen ikke havde i skønhed og teknik, det havde den i fight og intensitet.

Vi var tættest på sejr, men måtte nøjes med 0-0 – og det var som nævnt nok til at sikre vores 10. mesterskab, som endda gav direkte kvalifikation til Champions League-gruppespillet.

Foto: Lars Møller, Sportsagency