Nykøbing FC

Pokaloptakt: Mange navne og 220 års historie

Onsdag kl. 18.00 møder vi Nykøbing FC i 3. runde af Sydbank Pokalen på Lollands Bank Park i Nykøbing Falster.

Snæver sejr i 95
Både klubben og stadion har heddet lidt forskelligt, og spørgsmålet er, om det var den samme klub, som vi mødte i fjerde runde af pokalturneringen i august 1995.

Dengang vandt vi – som forsvarende pokalmestre – med stort besvær 2-1, efter at vi kom bagud efter 20 minutter før tid. Først i de sidste fem minutter scorede Thomas Schønnemann (85.) og Kenny Thorup (88.), hvilket i øvrigt var deres eneste mål for løverne i henholdsvis 25 og 11 kampe.

Moderklub-historik
Dengang hed klubben Nykøbing Falster Alliancen og var etableret den 1. januar 1994 som en overbygning mellem de to store Falster-klubber, B1901 og B1921. Altså samme konstruktion, som da B1903 og KB etablerede F.C. København i 1992, hvor moderklubberne fortsatte med amatørfodbold.

Da havde de to årstalsklubber, som tilsammen har 220 års historie, været helt ude af divisionerne i nogle år, for B1921 rykkede ud i 1998, mens B1901 holdt sig lige over stregen et par år mere, før de rykkede ud i 1990.

B1921 har aldrig været i den bedste række, men B1901 var med allerede i 1929, da DBU netop havde indført en landsdækkende 1. division. Trods status som Lolland Falsters ukronede fodboldkonger havde de det - som alle andre provinshold - svært mod de stærke københavnerklubber, og efter to sæsoner var B1901 først tilbage i 1. division igen i midten af 50'erne.

Fra 1963 til 1979 var de - på nær tre sæsoner - fast inventar i 1. division og nåede sin bedste placering med en fjerdeplads i 1972, hvor en vis Morten Olsen forlod klubben i sommerpausen til fordel for Cercle Brügge.

Morten Olsen
Et af de legendariske NU-billeder, man i 60'erne og 70'erne kunne samle fra lakridsæsker


Nykøbing Falster Alliancen
Da vi mødtes i august 1995, var Nykøbing Falster Alliancen netop rykket op fra Danmarksserien til 2. division øst efter en nervepirrende sæsonafslutning, hvor den nuværende manager, Claus Jensen, scorede sejrsmålet i den afgørende kamp.

Her blev de nogle år, men i foråret 1998 gik det galt og klubben røg ned i kvalifikationsrækken og måtte fritstille alle sine kontraktspillere. Endnu en nedrykning sendte klubben ned i Danmarksserien igen, og først i 2002 var de tilbage i 2. division. Det fejrede de med en flot 2. plads og dermed oprykning til 1. division fra og med 2003/04-sæsonen.

Lollands Bank Park
Lollands Bank Park - den tidligere Nykøbing Falster Idrætspark og CM Arena. Foto: nykobingfc.dk


Lolland Falster Alliancen
I efteråret 2005 besluttede man at skifte navn til Lolland Falster Alliancen fra 1. januar 2006. Det var et led i en større satsning på at samle både de økonomiske og sportslige kræfter fra begge øer om holdet, som en overgang førte den næstbedste række og så småt begyndte at drømme søde drømme om Superliga på Sydhavsøerne.

Men ak… sæsonen sluttede katastrofalt med seks nederlag i træk, og det sidste blev både skæbnesvangert og traumatisk. Brabrand lå til at rykke ned, da deres sidste kamp var færdig, og LFA stadig førte 3-2 over Lyngby, som på det tidspunkt ikke havde mere at spille for. En sen Lyngby-udligning var stadig nok for LFA, men til allersidst scorede Lyngby til 4-3 og sendte den ambitiøse allianceklub ned i 2. division.

LFA rykkede og op igen året efter, men ned igen i en kaotisk 2009-10 sæson, hvor samarbejdet mellem B1901 og B1921 havde knaget i noget tid på grund af en række uenigheder, herunder en decideret fusion mellem de to klubber.

(Artiklen fortsætter under billedet)

unibet ANNONCE | 18+ | STOPSPILLET.DK | SELVUDLUK VIA ROFUS.NU | SPIL ANSVARLIGT


Nykøbing FC
B1901 forlod derfor Alliancen, der fortsatte som en overbygning på B1921, men i 2013 fandt parterne sammen igen og tog det endelige skridt til at fusionere klubberne under det nuværende navn, Nykøbing FC.

I 2015 gik en investorgruppe ind i klubben med TV-kokken og kogebogsforfatteren m.m. Claus Meyer, komikeren Mick Øgendahl samt Claus Jensen, der nu havde afsluttet sin aktive karriere. De havde stor ambitioner om at føre klubben op i Superligaen senest i 2020, og i foråret 2016 lykkedes det at rykke op i 1. division, som nu hed NordicBet Liga.

Men efter nogle år som midterhold gik det den gale vej, da vi kom ind i 2020, og i stedet for at indfri Superliga-ambitionen, rykkede klubben ned. Sidste sæson vandt de dog 2. division ganske klart og rykkede op, og dermed er vi oppe i nutiden.

Claus Jensen
Nykøbing FC-manager Claus Jensen. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


Denne sæson
Nykøbing FC fik en svær start i Nordicbetliga med kun én sejr i de første fem kampe, men siden er der kommet flere point på kontoen.

Senest vendte de i søndags 0-1 til 4-1 mod Jammerbugt og ligger nr. 6 blandt de 12 hold. Det er jo også i den halvdel af tabellen, man gerne skal ligge i, når grundspillet er overstået og rækken deles i to, men det er nok ikke oprykning, der står øverst på den realistiske sæsonplan. Men man skal som bekendt aldrig modarbejde mirakler, og ellers er der jo Sydbank Pokalen!

Pokalhistorie
Nykøbing FC er nået til 3. runde via udesejre på 4-1 over B1908 4-1 og 1-0 over B.93.

Sidste sæson vandt de 1-0 over Esbjerg i 3. runde, men tabte siden 0-3 til OB. Ellers er klubben sjældent nået til 3. runde, men det lykkedes som nævnt, da vi mødte dem i efteråret 1995, efter at Alliancen havde slået Frem ud i 3. runde efter forlænget spilletid.

Længst nåede klubben i 03/04, hvor de sensationelt kom i kvartfinalen ved at vinde 2-1 ude over Silkeborg i 4. runde. De tabte dog kvartfinalen 0-2 hjemme til Brøndby, og i den sæson blev Alliancens mål såmænd vogtet af Kim Christensen, der var skiftet fra Hvidovre og sæsonen efter fortsatte karrieren i FC Nordsjælland. Dengang var også Lars Pleidrup med hos NFC, og i en alder af 40 år er han stadig aktiv på førsteholdet.

Claus Jensen og Lars Pleidrup
Lars Pleidrup fyldte 40 i august og hyldes af den fire år ældre manager, Claus Jensen. Foto: Viaplay

Holdet
Ud over Pleidrup tæller truppen bl.a. stopperen Jacob Egeris, der senest spillede i HamKam og har Superliga-fortid i Lyngby, FC Nordsjælland og Viborg og desuden har spillet en sæson i Vejle.

Hans forsvarskolleger, Andreas Holm Jensen og Mathias Johannsen, fik begge en enkelt Superliga-sæson med FC Helsingør, da de var oppe og vende i 18/19-sæsonen.

Blandt de mere erfarne er også angriberen Mathias Gehrt, der efter nogle sæsoner i Brøndby prøvede lykken i ADO den Haag for siden at vende hjem til FC Helsingør, FC Roskilde og de seneste sæsoner har spillet i NFC.

Mikkel Juhl Andersen
Den målfarlige højre back, Mikkel Juhl Andersen, fejrer et af sine tre sæsonmål med Sebastian Koch. Foto: Viaplay


Den 203 cm høje angriber, Mathias Kristensen, har også Superligaerfaring fra et par sæsoner i AC Horsens, og han er topscorer i denne sæson og har scoret i deres seneste tre kampe. Han tillod sig også at brænde et straffe kort inde i søndagens 4-1-sejr over Jammerbugt, hvor NFC var bagud 0-1 indtil der manglede en halv time.

Keeper Jannich Storch nåede en enkelt Superliga-halvleg for FC Nordsjælland for ti år siden – så som en af få kan han prale af aldrig at have lukket mål ind i den bedste række.

I søndags startede Nykøbing FC med disse spillere hjemme mod Jammerbugt (Lars Pleidrup havde karantæne):

Mathias Gehrt, Mathias Kristensen
Mads Carlson, Valon Ljuti, Victor Christiansson, Sebastian Koch
Mathias Johannsen, Andreas Holm Jensen, Jacob Egeris, Mikkel Juhl Andersen
Jannich Storch