Kampreferat: FCK vs. Vib

Hans Backes højtflyvende mandskab satte i eftermiddags det perfekte punktum i PARKEN, da rækkes nummer tre, Viborg, blev sendt hjem til domkirkebyen med ringen for ørene efter en københavnsk opvisning. 3-1 lød cifrene på og det var ikke et mål for lidt i en kamp hvor Álvaro med to mål og Allbäck med et enkelt stod for scoringerne. Hele 25.015 tilskuere overværede Hans Backes og Peter Møllers sidste kamp i SAS Liga-regi.

F.C. Københavns svenske chefstrateg, Hans Backe, kunne til sin sidste SAS Ligakamp ved roret stille med samme elleve mand, der i sidste rundes kamp mod AaB, demonstrerede den aktuelle forskel på toppen og midterfeltet i dansk fodbolds bedste række. På bænken var der glædeligt gensyn med Peter Ijeh efter nigerianerens langvarige skade, mens opmærksomheden på denne kant nok mest rettedes mod Peter Møller, der kort inden kampstart annoncerede sit karrierestop i dansk fodbold med udgangen af efterårssæsonen. Med samtidige 200 kampe rundet i den hvide bluse i søndagens kamp mod AaB, fik "32" - i selskab med Lønstrup og Fredgaard, hvis kontrakter udløber ved årskiftet - overrakt blomster inden kampens start.

Kalenderårets sidste SAS Liga-kamp i PARKEN fik en sprællevende start. Således brølede de potente løver an fra første dommerfløjt og en god mulighed til Álvaro efter 48 sekunders spil blev startskuddet til en perlerække af københavnske angreb og chancer.

En utæmmelig Elrio van Heerden diskede op med finesser af fornem karakter og efter et par gode sydafrikanske tilløb skulle minutviseren blot vise ti, førend der også kom gevinst ud af snurretoppens anstrengelser. På denne konto snørrede Rio fire mand, hvorefter expres-farten førte Bafana-Bafana-spilleren farligt tæt på feltet. Uselvisk afleverede Rio bolden til fremstormende Lars Jacobsen, der ligeså hensynsfuldt smed bolden på tværs til en endnu mere fri Àlvaro, der fra femten meter dundrede hjemmeholdet i front efter et angreb af rang.

Det var ikke til at se at det var rækkens nummer tre, der var på besøg i PARKEN og med Linderoth - med ny plæneklippet frisure - i spidsen lagdes et drabeligt pres på de omtumlede Viborg-spillere. Det høje tryk gav et par gode chancer til Allbäck og slidsomme Silberbauer, hvor især sidstnævntes langskuds-afslutning efter et kvarter var tæt på.

Med sytten minutter afviklet lykkedes det endelig for gæsterne af præstere fire sammenhængende afleveringer, men med en fart i opspillet, der nok ville få hård konkurrence af selv en gletschers fremdrift, blev det ikke til noget farligt fra de grønblussedes side, førend en dødbold midtvejs i halvlegen gav noget klumpspil foran Jesper Christiansen kasse, hvor Christopher Poulsen fik sidste fod på med resultatet målspark.

Et par hurtige hjørnespark til værterne tiltede dog hurtigt kampen over på københavnske præmisser igen, selvom offensiv kortvarigt led af at Rio måtte til fem minutters behandling efter hård nærkontakt mellem bold og ansigt.

Mellem de bølgende angreb stjal de mange midtbanedueller mellem Silber og Linderoth på den ene side og Glerup og Frandsen på den anden sin del af opmærksomheden, og selvom Glerup var en værdig konkurrent haltede indsatsen gevaldigt hos Frandsen, der ikke satte mange fodaftryk rigtigt på græstæppet i dagens kamp. Det gjorde til gengæld københavnernes midtbane, der demonstrerede offer-og igangsættervilje af flotteste karakter.

På venstrekanten huserede Bergvold, der flere gange med sin nærmest mekaniske speed, satte Michael Rosén på alvorlige prøver. En af disse dumpede Rosén eller bestod Bergvold om man måtte ønske, da det efter 35 minutters spil blev til endnu en scoring til hjemmeholdet. Et kvikt angreb fremført på Bergvolds enemærker på venstrekanten resulterede i et knivskarp fladt indlæg til Allbäck, der kynisk pumpede læderet hårdt i kassen uden chance for Alvbåge.

Fordoblingen af scoren underbyggede hjemmeholdets dominans og var samtidig såre fortjent, og det virkede utænkeligt at gæsterne kunne tilspille sig en hovedrolle i kampen. Med til at skabe denne trygge fornemmelse var samtidig københavnernes defensiv, der med en særdeles veloplagt Bo Svensson i spidsen, dissekerede alt hvad viborgenserne forsøgte sig med.

Et eksplosivt angreb udstukket af Elrio var ved at runde halvlegen af med manér, men den lille sydafrikaner forplumrede selv den gode mulighed.

I pausen foretog Ove Christensen sig det eneste fornuftige og skiftede en anonym Kenneth Fabricius ud med José Mota.

Det gav momentvis gæsterne en opblomstring i starten af anden halvleg selvom et forkølet langskud af netop Mota og en godkendt flugter af Nørlund blev det eneste konkrete fra gæsternes side i denne fase.

Omvendt kom der atter fart over feltet igen fra Backes troppers side. En kattepote fra Álvaro var centimeter fra at blive en assist, men Allbäck manglede det sidste i at nå op til serveringen.

Øjeblikke efter væltede Silber, Álvaro og Bergvold sig i en gigantisk pærevælling af en chance, men ingen af de tre herrer udviste den fornødne konsekvens, hvorfor Alvbåge og Co. slap med skrækken.

Mens første halvleg alene blev afviklet på hjemmeholdets præmisser, må gæsternes forsøg på trods alt at skabe noget fremadrettet i dele af anden halvleg anerkendes. På denne vis dumpede et frispark efter 55 minutters spil ned for fødderne af Tengstedt, der dog noget overrasket sendte den gode mulighed over mål.

Overbevise ret mange om at en vending i kampen var på vej, kunne Viborg imidlertid ikke, og det virkede som om at hjemmeholdet efter behag kunne hæve og sænke tempoet, så det passede i eget kram. Omtrent midtvejs i halvlegen satte Bo Svensson således turboen og fik sig "forvildet" med frem i et angreb med tilhørende afslutning, men hovedstødschancen til forsvarskrumtappen løb ud i sandet.

Mens de to flotte mål af hjemmeholdet blev mødt med øredøvende jubel på lægterne lod indskiftningen af Peter Møller efter 64 minutters spil ikke meget tilbage at ønske.

Stående ovationer til den garvede veteran blev således optakten til Møllers første mulighed, der indtraf kort efter entreen, men "32" måtte se Alvbåge klare med en flot fodparade.

Med Møller på banen fik hjemmeholdet fornyet energi, og det ene angreb efter det andet skyllede ned mod den mere og mere modløse grønne mur. Silberbauer og Rio stod stærkt i billedet som kreatører, mens Møller som afslutter desværre ikke viste sig så skarp som ønsket. En gigantchance, dog handicappet af at ligge til Møllers højreben, forblev således frugtesløs med tyve minutter tilbage.

Så gik det bedre for Møller i oplæggerens rolle, da hjemmeholdet med et kvarter tilbage fik tilkæmpet sig et hjørnespark. Dette forlængede Møller til bagerste stolpe og her dukkede Álvaro op og dirigerede bolden tilpas mange centimeter over stregen til føring på 3-0.

Med den solide føring i ryggen gjorde det mindre at Steffen Højer kort efter fik lov at reducere på sin eneste afslutning i kampen. Udeholdets scoring kunne imidlertid ikke spolere feststemningen i PARKEN, og kampen ud var værterne hele fire gange langt tættere på at øge føringen end gæsterne var på at reducere den.

Desværre fik Møller ikke pakket de gaver ud han fik serveret foran mål og kassen virkede nærmest som forhekset for "32", der dermed ikke fik banket et mål ind i sin afskedskamp i SAS Ligaen.

Tre stensikre point og spil i opvisningsstil blev det imidlertid til, og dermed satte Hans Backe et perfekt punktum i PARKEN efter lidt over fire års virke i klubben. 49 point blev efterårstotalen på - det taler vist for sig selv.