Thomas Jørgensen

Hjalte før Future Cup-premiere: Et rigtig fint tiltag

Tirsdag eftermiddag spiller vi vores første kamp i en ny turnering i dansk fodbold, Future Cup, som erstatter den hidtidige Reserveliga.

Konceptet er dog anderledes, for Future Cup skal primært styrke dansk talentudvikling, og derfor flyttes fokus fra klubbernes reserver til de unge spillere.

Klubberne skal nemlig primært stille med U21-spillere og yngre, men kan supplere med op til fem ældre spillere. Og modsat Reserveligaen har Future Cup status af officielle kampe, dvs klubberne må ikke bruge lånespillere.

"Swiss Model" med 15 hold
15 hold deltager i Future Cup 22/23 – de 12 3F Superligaklubber samt SønderjyskE, Vejle og Esbjerg.

Alle møder dog ikke hinanden. Man spiller efter den såkaldte Swiss Model, som UEFA også indfører i Champions League fra 2024/25.

I Future Cup spiller hvert hold seks kampe i sæsonen, men alle indgår i den samme tabel. Planen er, at de to bedste placerede hold slutter sæsonen med en finale i maj 2023.

I FCK-regi er ansvaret for Future Cup forankret i Talentafdelingen, hvor Reserveligaen var forankret i førsteholdstruppen. Derfor spurgte vi U19-cheftræner Hjalte Nørregaard, hvad han tænker om det nye initiativ.

Godt matchet og måske overmatchet
”Det er et rigtig fint tiltag,” siger Hjalte.

”Det er fedt, at vores unge spillere nu bliver matchet mod noget andet, end de er vant til og også tidligere, end de måske ellers var blevet. Og måske bliver de også overmatchet en gang imellem ved at møde ældre spillere med mere rutine fra højere niveauer.”

"De fleste Reserveliga-kampe lå jo også i landskamppauserne, hvilket gav god mening for førsteholdstruppen, men alle vores bedste unge spillere var også afsted med ungdomslandshold, så de gik som regel glip af de muligheder for at spille med de ældre," tilføjer Hjalte.

Premiere tirsdag kl. 13
Vi spiller vores første kamp i Future Cup tirsdag kl. 13 ude mod FC Nordsjælland, mens førsteholdstruppen – eller i hvert fald en stor del af den – er på vej til Tyrkiet.

”Ja, det er måske ikke ideelt, men det har været svært at placere kampene, så det passer optimalt til det hele,” forklarer Hjalte.

”Lige om lidt skal førsteholdet spille europæisk gruppespil, og så er der landskamppauser, og førsteholdet har også sine egne reservekampe, som de aftaler individuelt efter behov.”

”Vi skal også selv ud og spille Youth League med U19, forhåbentlig i gruppespil, hvis det går som vi håber onsdag aften mod Trabzonspor, men ellers skal vi under alle omstændigheder spille en og forhåbentlig to knock out-runder i efteråret,” siger Hjalte Nørregaard.

>> Læs mere om Youth League på uefa.com

Program og seedning
Vores næste Future Cup-kamp er da også først i programsat onsdag den 7. december hjemme mod SønderjyskE, og de øvrige kampe spilles først i 2023 og er endnu ikke helt på plads alle sammen. Her skal vi møde Randers FC og FC Midtjylland hjemme samt AC Horsens og Brøndby ude.

Kampprogrammet er lavet ved, at de 15 klubber er inddelt i fem seedningslag. Disse er baseret på den enkelte klubs tabelplacering sidste år, og hvor mange stjerner klubben har i DBU's U-licenssystem - og sådan at man møder de to klubber i eget lag (en hjemme og en ude) samt en klub fra hver af de andre fire lag.