Tifo i Parken

FCK hilser ny reform af klubturneringer velkommen

UEFA har annonceret en reformation af de europæiske klubturneringer, Champions League, Europa League og Conference League fra 2024.

Det nye format gør blandt andet op med gruppespils-modellen, som vi kender den, men introducerer i stedet en ligamodel med 36 hold i hver af de tre turneringer.

Samtidig får danske klubber bedre muligheder for at kvalificere sig til de nye ligaformater.  

Tilfreds med samlede pakke
Overordnet set er FCK godt tilfredse med den samlede pakke. Vi har fra starten haft fokus på, at der skulle være fair adgang for de mellemstore lande og klubber, og flere kampe i det, der nu bliver ligafasen.

I processen er det lykkedes at tilfredsstille alle, både store, mellemstore og små klubber og nationer, hvilket ikke altid har været tilfældet i tidligere ændringer af de europæiske klubturneringer.

Derudover er der, måske for første gang, blevet lyttet til mange stakeholders på tværs af europæisk klubfodbold. Det betyder naturligvis også, at der findes kompromiser undervejs for at få alle med på en bæredygtig løsning.

FCK med i udviklingen af det nye format
F.C. København har været helt inde i maskinrummet i de seneste tre år og har fået mange af dansk fodbolds synspunkter med i den nye pakke. Ikke kun til gavn for F.C. København, men i lige så stor udstrækning for dansk fodbold samlet set.

Kort sagt kan man konkludere, at dansk fodbold får større muligheder for at deltage i de tre europæiske klubturneringer, når reformen indføres fra sommeren 2024.

Det nye format
Det nye format, der gør op med gruppespils-modellen, introducerer én ligamodel med 36 hold i alle tre turneringer.

Her vil FCK eksempelvis skulle spille otte kampe, hvor vi møder to klubber fra hvert af de tre seedningslag, man også har i dag. I Conference League er der dog seks kampe og ikke otte som i de to andre turneringer.

Forskellen er, at det sker i et ligaformat, hvor man møder de andre klubber én gang hver hjemme eller ude, hvorefter man kan gå videre til knockout fasen. Det er en lille revolution inde for fodboldverdenen.

Alle simuleringer viser mere spænding til sidste spilledag og kombineret med de øgede antal kampe i UEFA Champions League og UEFA Europa League, så hilser vi det nye format velkommen. Flere europæiske kampe i ”ligafasen” har også været et ønske fra rigtig mange klubber – inklusiv os selv.

Bedre adgang for danske hold
Adgangen til alle tre turneringer bliver også mere gunstig for dansk fodbold.

Man øger antallet af UEFA Champions League-pladser i kvalifikationen fra fire til fem i den såkaldte Champions Path. Muligheden for at deltage i UEFA Europa League også øges markant, da flere landes nummer to nu også får adgang til EL-kvalifikationen.

Derudover får klubkoefficienten også meget mere at sige, når det kommer til den såkaldte ”rebalancing” af access listen, når f.eks. vinderen af UEFA Champions League allerede har en CL-plads via deres nationale turnering.