Ali Sami Yen Spor Kompleksi

En broget stadionhistorie før Galatasaray fik sit nuværende stadion

I aften spiller vi på samme stadion som i gruppespillet i 2013. Dengang hed det Türk Telecom Arena og var meget nyt, for det var først indviet i januar 2011.

Siden har det, som så mange andre stadioner, haft flere navne, og i UEFA-regi hedder det nu Ali Sami Yen Spor Kompleksi, mens det også bærer sponsornavnet RAMS Park.

Det er opkaldt efter klubbens grundlægger og første præsident, Ali Sami Yen, og så er vi tilbage i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor klubben så dagens lys i 1905.

Broget stadionhistorie
Galatasarays stadionhistorie op gennem det 20. århundrede er broget og ikke helt gennemskuelig, hvis man skal have alle detaljer med.

Men i korte træk fik Istanbul sit første stadion, Taksim Stadium, i 1921, dvs 10 år efter, at København fik sit første stadion - Københavns Idrætspark, hvor Parken ligger i dag.

Ligesom alle københavnske klubber i starten spillede i Idrætsparken, så spillede alle Istanbul-klubberne også på Taksim Stadium indtil 1939, hvor det blev revet ned. Det havde plads til 8.000 tilskuere og lå der, hvor Taksim Parken ligger i dag.

Taksim Stadium
Taksim Stadium

Mens Besiktas og Fenerbahçe fandt nye og egne lokaliteter, så havde Galatasaray i en del år ikke en sit eget stadion og spillede i stedet meget på Besiktas’ Inönü Stadium, som lå nede ved bredden af Bospurus strædet, hvor Besiktas’ nuværende stadion ligger.

Det første Ali Sami Yen-stadion
I 1959 begyndte at bygge et stadion i bydelen Mecidiyeköy, og det blev indviet i 1964 og var også opkaldt efter Ali Sami Yen.

Her har de dog ikke spillet konstant indtil 2013, men flyttede lidt frem og tilbage og spillede blandt andet igen på Inönü Stadium samt større kampe på Istanbuls olympiske stadion, Atatürk Stadion.

Det ligger ude vest for byen i nærheden af, og det var her Manchester City og Inter spillede sidste sæsons Champions League-finale. Ikke så langt fra hvor vi spillede, da vi senest var i Istanbul og mødte Basaksehir.

Men omsider lykkedes det at komme i gang med at bygge et nyt stadion på et område lidt længere nord for Mecidiyeköy, efter at en række forskellige projektet var blevet foreslået og forkastet.

Byggeriet gik i gang i slutningen af 2007 - samtidig med at vi rev Idrætsparkens gamle hovedtribunen ned for at bygge den nye D-tribune - og det nye stadion stod klar til indvielse indvielse den 15. januar 2011 med en venskabskamp mod Ajax.

Thomas Delaney og Filipe Melo, da vi mødte Galatasaray i Istanbul i 2013. Foto: Lars Møller


Udsolgt i aften - plads til 52.280
Det er ellipseformet og bygget i fire etager med en række faciliteter, som godt kan vække misundelse i en klub som vores - f.eks. 2.900 parkeringspladser i to kælderetager under stadion...

Det rummer 52.280 tilskuere, og det er der sikkert også i aften, selv om man vist officielt ikke har været over 52.000 - men tæt på til de store, traditionsrige lokalopgør mod Besiktas og Fenerbahce.

Men Galatasaray melder i hvert fald alt udsolgt, så der venter en “varm velkomst” til vores spillere og de 2-300 FCK-fans, der har taget turen til Istanbul.

Vi glæder os!

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Jacob Neestrup på trænerbænken på Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Kamil Grabara i mixed zone på Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Udefans-afsnittet på Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

 

Ali Sami Yen Spor Kompleksi