25 år siden: Linfield-blamage og Højer-hug i Aalborg

Champions League anno 1993
Som danske mestre skulle vi for 25 år siden ud og spille Champions League - afløseren for Europa Cup'en for Mesterhold, som blev indført i 1992. Dengang var der to indledende runder, hvor først 32 hold og siden 16 hold kæmpede om otte pladser i to gruppespils-puljer - hvorfra nr. 1 og 2 gik til semifinalerne.

Men nu er vi allerede langt fra FCK's formåen dette efterår... faktisk skal vi være glade for, at det overhovedet blev til mere end 1. runde-kampene mod Linfield!

Mens vi gik direkte i 1. runde, var nordirerne i en kvalifikationsrunde mod Dinamo Tbilisi, hvor de sammenlagt tabte. Men georgierne blev diskvalificeret for forsøg på bestikkelse, så torsdag den 16. september løb vi ud på Windsor Park i Belfast. Og luskede slukørede ud igen et par timer senere med et forsmædeligt 0-3-nederlag...

Vi har helt væk...
"En sort aften", "Til grin i hele Europa" og "Fallit-erklæring" var et par af avisernes overskrifter dagen efter, og Benny Johansen kaldte det "min værste oplevelse".

Vi var ganske enkelt helt væk den aften, og kunne heller ikke bruge den undskyldning med at tabe til en bedre modstander - sagt i al respekt for det nordirske amatørhold.

Men hvad man måske glemte bagefter var, at Martin Johansen faktisk brændte to kæmpe chancer i de første 20 minutter, hvor Manniche også var tæt på at bringe os foran.

Så selv om vi var i fin kontrol den første halve times tid, så manglede skarpheden. Ikke bare i angrebet, men hele vejen rundt. Det blev især tydeligt i de sidste syv minutter af 1. halvleg, hvor nordirerne nettede to gange. Og efter en times spil troede de nok, at billetten til 2. runde var ved at være hjemme, da det blev 3-0 efter endnu en kæmpe forsvarsfadæse.

Benny prøvede at holde i håbet
Som før fortalt i denne serie, var der i forvejen uro i de FCK-kulisserne, og den blev bestemt ikke mindre denne aften. Bestyrelsesformand Harald Nielsen var stiktosset og kaldte det for det mest pinlige danske fodbold-flop i de seneste fem år.

Benny var også rystet, men sagde det en træner skal sige i sådan en situation, uanset hvad han så tænker inderst inde:

"Selvfølgelig er det ikke umuligt at indhente en 0-3-føring, men det bliver uhyggelig svært for os nu. Linfield kommer til København og stiller ni mand ned i forsvaret for at losse væk. Men vi må prøve at få vasket denne plet af," sagde han til B.T.

De fleste husker nok, hvad der skete i returkampen - men den gemmer vi et par uger...

Højer-hug afgjorde TV-transmitteret mandagskamp i Aalborg
Mandagen efter Linfield-nederlaget skulle vi til AaB i Superligaen - i øvrigt vores første mandagskamp nogensinde.

Benny ændrede som forventet en hel del, og f.eks. spillede vi 4-4-2 i stedet for den normale 3-5-2. Kenneth Wegner var blevet skadet til træning, Henrik Lykke sat af, og Martin Johansen og Morten Falch røg på bænken. Desuden overtog Palle Petersen anførerhvervet fra Iørn Uldbjerg.

I den blå udebanedragt, som vi kun brugte i Århus og Aalborg, vandt vi for tredje gang af tre mulige i Aalborg. Tyve minutter før tid bragede Lars Højer et frispark ind bag Thomas Gill fra 30 meters afstand, og det blev kampens eneste mål.

Ellers var der ikke meget at juble over i den TV2-transmitterede aftenkamp, men vi fik da revancheret os en smule. Men forude ventede endnu en vanskelig udekamp i Silkeborg, inden returkampen mod Linfield.

Dem ser vi på næste uge, men Højer-hugget skal vi lige have med her. Ifølge ham selv var det "kun" nummer 5 på alle tiders Højer-hitliste!