Hørsholt: Derfor er der konfliktvarslet

Kære alle,

Divisionsforeningen har i dag valgt at give Spillerforeningen et konfliktvarsel. Reelt betyder det, at de bedste tre danske fodboldrækker vil blive ramt af en lockout fra 1.juli, hvis ikke vi som klubber, når til enighed om en ny overenskomst med Spillerforeningen inden d. 30. juni. Den beslutning bakker vi i F.C. Københavns ledelse op om. Vi er en del af Divisionsforeningen, og det er vores klare overbevisning, at dette skridt desværre er nødvendigt.

Vi er i FCK begavet med rigtig mange mennesker, der har store følelser for klubben. Som hver eneste dag tænker på den. Og derfor har jeg fuld forståelse for, at sådan en melding kan sætte mange tanker og bekymringer i gang, som på ingen måder er behagelige, når man elsker at følge vores fodboldhold kamp efter kamp og sæson efter sæson. Jeg vil derfor benytte lejligheden til at give en beskrivelse af vores udgangspunkt, en kort forklaring på, hvorfor vi mener, det her er en nødvendigt og, hvad det egentlig handler om.
 
Vi har indtil nu i dansk professionel klubfodbold haft en 10 år gammel overenskomst mellem arbejdsgiver og arbejdstager. I andre brancher tages den slags op til revurdering og genforhandling ca. hvert 3-4 år, fordi det er nødvendigt at opdatere og arbejde med den slags, da det er helt grundlæggende for et godt og konstruktivt klima mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Og det er forudsætningen for, at en branche kan udvikle sig – og det har begge parter en kæmpe interesse i kan lade sig gøre med dansk fodbold. Vi har store ambitioner på Superligaens vegne. Men desværre har Divisionsforeningen indtil nu ikke oplevet en stærk nok lyst fra den anden side til at få lavet en ny overenskomst. Den gamle har vi derfor opsagt. Udover at være forældet var den uklar på mange vigtige områder, der intet har med arbejdsvilkår at gøre.

Jeg vil gerne understrege, at vi går ind i den kommende periode med ambitionen og ønsket om, at vi kan finde hinanden som to parter med én stor fælles interesse og derved undgå at træninger, træningslejre og, i værste fald, kampe ikke kan afvikles. Vi vil meget gerne lave en ny overenskomst. Vi har som klubber stor forståelse for, at en fodboldspillers karriere er kort og der derfor er gode løn- og arbejdsforhold. Derfor er vores udgangspunkt i F.C. København også, at vi som klub ikke vil forringe spillernes vilkår i Danmark. Tværtimod, vil vi f.eks. gerne garantere for bedre forhold omkring f.eks. feriepenge, pension og mindsteløn i branchen. Og det vil samtlige af vores kollegaer også. Men vi vil også have mulighed for at skille arbejdsmarkedsforhold fra kommercielle interesser.

For med al respekt, så får fodboldspillerne i Superligaen, over én kam, en hæderlig hyre for deres arbejde. I hvert fald taget økonomien i dansk fodbold i betragtning. Det anerkender vi, som tidligere nævnt, fuldt ud er i orden taget branchen i betragtning. Og det vil vi ikke ændre på. Men vi tager som klubber, ikke mindst i FCK, gerne ansvaret på os i forhold til, at dansk fodbold skal udvikles. Skal blive bedre og stærkere. Så vi kan få endnu flere mennesker på stadion fordi forholdene er gode, byde på endnu bedre danskudviklede spillere og klare os i europæisk sammenhæng. Og det kræver investeringer i stadionfaciliteter til fans og sponsorer, talentudvikling osv. De penge har vi ikke i dansk fodbold. Det viser regnskaberne vel også i al tydelighed de fleste steder. I mange klubber går langt den største del af omsætningen direkte til spillerlønninger. Det er realiteterne. Og det har vi accepteret. I stedet for at tage fra dem, for at udvikle vores fælles interesser i dansk fodbold, har Divisionsforeningen forsøgt at skabe flere kommercielle indtægtsplatforme, så vi kan investere i de førnævnte forhold. Og de potentielle indtægter, og den potentielle udvikling af dansk klubfodbold, kan vi ganske enkelt ikke acceptere, ikke kan bruges på de ting, fordi andre gør krav på dem. Og derfor det store og ufravigelige ønske fra vores side om, at disse kommercielle interesser ikke skal indgå i en overenskomst med Spillerforeningen. Ellers går dansk fodbold i bedste fald i stå. I værste fald vil vi se endnu større problemer med at få økonomien til at hænge sammen i klubberne, lavere niveau på banerne og dårligere og færre arbejdspladser at tilbyde vores ansatte. Og naturligvis også ringere forhold for vores fans og sponsorer at kigge på og fra søndag efter søndag. Det handler altså ikke om at tage noget fra nogen. Men om at kunne arbejde os frem til at øge indtægtsmulighederne, så alle involverede parter har mulighed for at bedre arbejdspladser for de ansatte og bedre oplevelser for alle der bruger deres tid og energi på de danske fodboldklubber fra tribunerne. Ikke tænke kortsigtet.

Det er de vigtigste pointer at huske på i denne tid. Og det vil jeg gerne understrege overfor alle jer, som har interesse i F.C. København. Vi kæmper lige nu ganske enkelt for muligheden for at kunne udvikle os i dansk klubfodbold. Og det kommer ikke til at betyde, at nogen lider nød af den grund. Som sagt nærmere tværtimod. Og det håber vi på, at alle vil kunne anerkende, når vi skal fortsætte vores forhandlinger for at undgå det, som vi meget gerne vil undgå. Nemlig at vi i en periode ikke kan spille fodbold, som vi plejer. Det kan jeg garantere for, at vi vil gøre alt for at undgå. Indtil da, så vil jeg appellere til jeres forståelse for nødvendigheden af det skridt, vi som klubber har taget nu.

Fortsat god fodboldferie til jer alle.

Anders Hørsholt

Yderligere information omkring selve konfliktvarslet kan findes i Divisionsforeningens pressemeddelelse, som kan læses her