Dramatisk guldkamp i foråret 1994

Sidste uge fandt vi nogle gamle TV-klip frem, bl.a. den legendariske 4-1-sejr over Silkeborg i foråret 1994, som holdt liv i løvernes medaljehåb. Men der var stadig stor spænding med følgende tabel-top inden sidste spillerunde: 

1. FCK 29 p og målscore 25-16 (+9)
2. Silkeborg 29 p og målscore 21-15 (+6)
3. Brøndby 26 p
4. OB 25 p

Det krævede derfor en sejr i sidste spillerunde i Odense, hvis Silkeborg som formodet slog AaB hjemme. TV2’s livesending skiftede mellem de to stadions, og i anledning af at vi skal til Odense på søndag, har vi lavet et sammendrag på et kvarters tid.

Som de fleste nok ved, glippede guldet, da vi tabte 3-2 efter at have ført 2-1 ved pausen. Samtidig slog Silkeborg nemlig AaB og vandt klubbens første og hidtil eneste mesterskab.

Trods den københavnske skuffelse er det absolut værd at gense dette lille stykke dansk fodboldhistorie, som kommenteres af henholdsvis Jørn Mader i Odense og Preben Elkjær i Silkeborg.

Mange kendte ansigter i aktion
På OB-bænken sad fx den senere FCK-træner Kim Brink og hans assistenttræner, den alt for tidligt afdøde Allan Michaelsen, der som aktiv spiller var en stor B 1903-profil. Senere blev han også sportschef i klubben og havde en væsentlig rolle i opbygningen af FCK’s School of Excellence.

På banen havde OB bl.a. jernmændene Stig Tøfting og Carsten Hemmingsen, og sidstnævnte blev senere FCK-spiller, men endte faktisk denne dag med at blive båret fra banen med en skade, så OB spillede 10 mod 11 de sidste 10 minutter.

Også Silkeborg havde et par senere FCK-spillere på holdet i form af Jacob Laursen og matchvinderen Heine Fernandez. SIF kom i øvrigt også i overtal den dag, da AaB’s Calle Facius fik direkte rødt efter 20 minutter for at plante en knytnæve i ansigtet på Morten Bruun, der måtte udgå.

Knockout'et Morten Bruun, profeten Troels Bech og en skuffet frisparkskonge
Bruun var dog ikke mere medtaget end, at han i pausen kunne beskrive situationen med klassisk Bruun’sk nøgternhed. Ved hans side stod den skadede Silkeborg-forsvarer Troels Bech, som før kampen havde demonstreret sine profetiske evner ved at fastslå, at FCK ikke ville vinde i Odense…

Hos løverne var der interviews med en skuffet Lars Højer, der sad udenfor med karantæne efter et rødt kort i Brøndby et par uger forinden, hvor han kom til at lægge hånd på dommeren... Også eks-OB'eren Allan Nielsen sad ude med en skade.

Bemærk i øvrigt at der er i indslaget er fejl i TV2's grafik med vores startopstilling: hverken Henrik Lykke eller René Tengstedt startede inde, men det gjorde Michael Mio og Michael Giolbas. Se også matchfacts nederst i artiklen.

I de to kampe så man også hele tre nuværende Superliga-trænere i aktion: Peter Sørensen for Silkeborg, Jess Thorup for OB, og Christian Lønstrup for FCK.

Unik rød trøje
Bemærk i øvrigt også vores røde trøje. Rød var den primære udebanedragt i vores første to sæsoner med PUMA-tøj (undtagen når vi spillede i blåt i Aalborg og nogle par gange også  i Århus), men til denne ene kamp havde trøjen et specielt design med forskellige hvide striber og udsmykninger. Det var første, eneste og sidste gang den blev benyttet, for sæsonen efter tog vi hul på vores første periode med adidas-spillertøj.

Og som man bl.a. har kunnet høre i vores Jubilæumspodcast, var det også den kamp, hvor de skuffede løver fik overrakt guldmedaljer af DBU (men vi takker for tilliden), mens sølvtøjet var sendt til Silkeborg… bagefter blev medaljerne indsamlet og senere byttet!

Lidt tam sæsonafslutningsfest
Næh, der var ikke meget at glæde sig over på turen tilbage fra Odense for hverken spillerne eller de mange tusinde FCK-fans, der var taget med.

Hjemme i PARKEN ventede en større reception med koner, kærester, klubfolk, sponsorer m.m., men med hjælp fra Fanklubbens fyldige billedmateriale fra gamle dage kan vi dokumentere, at spillerne dels var velklædte efter tidens mode - og at der også var et par smil på læben, da først der var kommet et par Carlsberg-produkter på bordet…

Peter Møller og Morten Falch
Peter Møller og Morten Falch

 

Henrik Lykke skåler
Henrik Lykke skåler


Matchfacts

Søndag den 12. juni 1994, kl. 15.00 på Odense Stadion. Superliga-slutspil, 14. runde
OB-F.C. KØBENHAVN 3-2 (1-2)
16.: 1-0 Jens Melvang
19.: 1-1 Martin Johansen
42.: 1-2 Peter Møller
55.: 2-2 Lars Brøgger
90.: 3-2 John Damsted
8.851 tilskuere. Dommer: Peter Mikkelsen
Advarsler: Stig Tøfting og Lars Brøgger, OB, samt Michael Johansen og Michael Mio Nielsen, F.C. København.

OB: Lars Høgh – Johnny Hansen, Torben Sangild, Carsten Dethlefsen – Lars Brøgger, Stig Tøfting (34.: Steen Nedergaard), Carsten Hemmingsen, Jens Melvang, Michael Schjønberg (74.: Thomas Knudsen) - Jess Thorup, John Damsted

Ikke benyttet: Tom Sterobo

F.C. København: Brian Flies - Diego Tur, Christian Lønstrup, Ole Tobiasen (84.: Henrik Lykke) - Michael Mio Nielsen (63.: Kim Mikkelsen), Morten Falch, Michael Giolbas, Michael Johansen, Iørn Uldbjerg - Martin Johansen, Peter Møller.

Ikke benyttet: Palle Petersen