Celtic Park - da vi spillede der i 2006

Celtic Park - 128 års stadionhistorie

Endnu engang skal vi ud og besøge et af de mest berømte stadioner i Europa!

Torsdag kl. 21 dansk tid spiller vi returkamp på Celtic Park i Glasgow, som i daglig tale også bliver kaldt for Parkhead – eller Paradise. Det sidste giver næsten sig selv, for den ikoniske hjemmebane er nærmest et paradis for Celtic-supporterne, og Parkhead er betegnelsen på det område i det østlige Glasgow, hvor stadion ligger og har ligget siden 1888. Celtic begyndte dog først at bruge det nogle år senere, og siden har det lagt rammer til et utal af fodboldkampe.

Det blev siden moderniseret i flere omgange, ikke mindst i kølvandet på Celtics internationale storhedstid i slutningen af 60’erne, hvor holdet i 1967 vandt Europa Cup'en for Mesterhold i Lissabon og fik kælenavnet "The Lisbon Lions".

Der kom blandt andet tag på flere af de hidtil åbne tribuner, bl.a. den legendariske Jungle-tribune modsat hovedtribunen. Der er lidt tvivl om, hvordan og hvornår den fik sit tilnavn. Nogen mener, det var i efterkrigstiden, hvor hjemvendte soldater gav den tilnavnet, og andre mener, den fik tilnavnet i 50'erne på grund af dens dårlige tilstand og på grund af de fanatiske fans, som holdt til der!

Det sidste er i hvert fald korrekt, for "The Jungle" svarede nærmest til vores sektionen i dag, hvor de mest højlydte, hoppende og syngende fans holdt til.

The Jungle
"The Jungle". Foto: www.thecelticwiki.com


Men ligesom alle andre stadioner måtte der nye tiltag til i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne som en konsekvens af nogle af de forfærdelige stadionkatastrofer på bl.a. Heysel Stadion, Hillsborough og Valley Parade i Bradford. Det medføre f.eks. et krav om, at alle stadioner skulle have siddepladser, og på det tidspunkt havde Celtic som en af få klubber stadig rigtig mange ståpladser. Samtidig var klubben hårdt gældsplaget, så gode råd var dyre.

Klubledelsen legede med planer om at bygge et helt nyt stadion i nærheden, men mens man ledte efter finansieringsmulighederne, var man i mellemtiden nødt til at installere sæder på The Jungle, og det var bestemt ikke populært blandt fansene.

I starten af 90'erne, hvor deadline for de nye stadionkrav nærmede sig, lænede klubben sig reelt op af en konkurs, og til sidst opgav ledelsen byggeplanerne og solgte i 1994 aktiemajoriteten til den skotsk-canadiske forretningsmand, Fergus McCann. Han droppede straks planerne om et nyt stadion og gik i gang en ambitiøs plan om at modernisere Celtic Park til en tilskuerkapacitet på 60.000, hvilket var væsentligt højere, end man ellers havde tænkt sig.

Allerede i sommeren 1994 blev tre af tribunerne revet ned, både The Jungle og de to endetribuner, og kun hovedtribunen (der oprindeligt er fra 1929) blev stående.

Nedrivning, Celtic Park 1994
Kun hovedtribunen blev stående ved ombygningen i 1994. Foto: www.stadiumguide.com


I 94-95-sæsonen måtte Celtic spille sine hjemmekampe på Hampden Park, men i august 1995 var Celtic Park klar til brug, selv om hele byggeriet ikke var afsluttet endnu. I første omgang kom Nordtribunen, hvor The Jungle før havde ligget, og et år senere indviede man den østlige endetribune, der siden blev døbt "The Lisbon Lions" til minde om Europa Cup-vinderne fra 1967.

Yderligere to år senere, i august 1998, var den vestlige endetribune også klar, efter der i en periode havde været en mindre og midlertidig tribune under byggeriet. Den tribune er opkaldt efter den legendariske Celtic-manager Jock Stein.

Jock Stein Stand
The Jock Stein Stand. Foto: Naomi Baker, Getty Images


Men en kapacitet på lidt over 60.000 tilskuere var Celtic Park dengang det største stadion i Storbritannien, og McCann havde set rigtigt: Celtic Park var stort set fyldt hver gang, og heraf kom over 53.000 fra sæsonkortholdere!

Der skal også nok blive fyldt på torsdag, når vi skal ud og jagte muligheden for at få endnu en europæisk udebanetur i dette forår. Det kræver en sejr - eller uafgjort med mindst 2-2.

Celtic Park - Paradise
Welcome to Paradise. Foto: Ian McNicol, Getty Images

 

Celtic Park
Foto: Mark Runnacles, Getty Images