FCK-fans i Aarhus

25 år siden: Pokalrevanche og kritisk liganederlag

9.11.94: Pokalrevanche, da Fremad Amager fik to mand udvist
For 25 år siden indtrådte vi i Giro Cup - som pokalturneringen hed dengang - med en hjemmekamp mod Fremad Amager, som to gange tidligere havde slået os 3-2 i Superligaen.

De fire point udgjorde dog halvdelen af amagerkanernes samlede pointhøst i efteråret, og det rakte ikke langt. Fremad var reelt uden mulighed for at nå Superliga-slutspillet.

Men her gjaldt det altså pokalen, og kun 4.342 tilskuere mødte op i Parken denne novemberkolde onsdag aften. Og hvis de kun var kommet for målenes skyld, kunne de have nøjedes med de sidste seks minutter af 1. halvleg!

I en ikke særlig velspillet pokalkamp dominerede vi fra kampens start, men uden at komme til store chancer. Det mest dramatiske i den første halve times tid var, at Fremad-anfører Jimmy Lüthje måtte forlade banen efter en voldsom Allan Nielsen-tackling. Vores anfører slap dog med et gult kort og var således i stand til at bringe os foran efter 39 minutter.

Føringen var fortjent nok, men holdt kun et minuts tid, hvorefter Mukremin Jasar headede udligningen ind bag Brian Flies. Den hurtige udligning rystede os dog ikke, og minuttet senere kunne Fremad-keeperen Henrik Zarp ikke holde et langskud, hvorefter Per Frandsen let headede returbolden ind.

Tre mål på tre minutter – og det var dét.

Vi dominerede fortsat efter pausen, men trods 2-3 store chancer, fik vi aldrig det tredje mål, som definitivt kunne punktere kampen.

I stedet udartede kampen lidt efter lidt, og Svend Erik Christensen måtte fire gange have kortet frem for næsen af Fremad-spillerne. Det kulminerede i slutminutterne, da Fremad fik udvist både Dennis Heine og Kenneth Ekstrøm for voldsomme (efter)tacklinger på Michael Johansen henholdsvis Kim Mikkelsen.

Det bedste, som Benny Johansen havde at sige om kampen, var:

”Jeg er glad for, at mine spillere slap fra kampen uden skader. Nu er vi med i lodtrækningen til næste runde, og det er det bedste, jeg kan sige om den kampe,” sagde han til Ekstra Bladet.

Næh, man måske være taget til Nakskov og følge vores talentfulde 16-årige Kenny Thorup i en ynglingelandskamp, hvor Danmark bankede Polen hele 10-0. Kenny var skiftet til KB’s ynglingehold i august 1994 fra netop Fremad Amager, og han scorede et enkelt mål i et fint selskab med bl.a. 4-målsskytten David Nielsen, 3-målsskytten Jon Dahl Tomasson samt Jesper Grønkjær, der efter pausen kom ind fra bænken og afløste Kenny.

13.11.94 Nøglekamp i Aarhus
Fire dage efter pokalsejren skulle vi til Aarhus til den første af efterårets tre sidste Superligakampe. Fremad lå hjælpeløst sidst, men fem klubber risikerede at ende med den anden billet til forårets ”nedrykningsgruppe” med de bedste 1. divisionshold:
5. FCK 13 point (26-29)
6. Næstved 13 point (20-27)
7. Silkeborg 13 point (15-22)
8. AGF 13 point (17-25)
9. Ikast 11 point (19-22)

AGF satte sæsonrekord på stadion med 9.200 tilskuere, men efter tre sejre i træk var hele byen sikkert også på den anden ende. Deres forsvar var dog svækket ved karantæner til Henrik Larsen og Torben Piechnik – europamesteren med en fortid i både KB, B1903 og FCK – og desuden var sweeper Flemming Linnebjerg skadet. I stedet blev der plads i startopstillingen til den unge Martin Nielsen chancen - et par år inden han trak i FCK-trøjen.

Det var vores femte besøg i Smilets By, og vi havde endnu aldrig tabt derovre. Vi dominerede i kampens indledning, men snart kæmpede hjemmeholdet sig ind i kampen, og Martin Jørgensen misbrugte kampens første store chance efter et kvarters tid.

Lars Højer
"Hov, jeg kan ikke tage mit sædvanlige 20-30 meter tilløb." Måske havde AGF flyttet banderne?

Fem minutter senere var det norske fyrtårn Håvard Flo centimeter fra at score, men fra kanten af feltet hamrede han bolden på ydersiden af stolpen. Ham havde AGF’s sportschef Jan Bartram et par uger før lejet i norske Sogndal, samtidig med at Stig Tøfting blev lejet i Hamburger SV, og efter en succesfuld debut mod OB udbrød træner Peter Rudbæk: ”De er tyve procent af vores hold!”

Selv om AGF havde fået overtaget, tog vi teten efter en lille halv time. Carsten V. tørrede AGF-polakken Arek Gmur i højre side og fandt Allan Nielsen i feltet, hvor han præcist headede bolden ind ved Lars Windfelds nærmeste stolpe.

Allan Nielsen
Allan Nielsen scorede vores enlige mål

Men ligesom mod Fremad kunne vi ikke holde føringen ret længe. På det næste angreb hoppede Palle Sørensen højest (var han ikke også tidligere springgymnast?) og headede udligningen ind på et indlæg fra Lars ”Dyne” Larsen, der havde opsnappet en løs bold ved vores baglinje.

”Hornene var ved at være slidt af AGF, da vi kom foran 1-0. Derfor er det ekstra katastrofalt, at vi lader dem udligne på næste angreb. Et koncentrationssvigt af den kaliber må ganske enkelt ikke forekomme,” konstaterede Benny Johansen bagefter.

Inden pausen sendte Lars Larsen en stor mulighed i sidenettet, men kort efter kom de hvi'e alligevel på 2-1, da vi blev straffet for at lade Flo stå helt blank, så han enkelt kunne heade et indlæg fra Henrik Mortensen i nettet.

Håvard Flo scorer for AGF
Håvard Flo har god plads og udplacerer Brian Flies

Efter pausen sad AGF stadig på kampen, men midt i 2. halvlegen satte vi Martin Johansen ind, så AGF-fansene nu fik dobbelt så mange muligheder for at råbe "Av, av, av", hver gang en af tvillingerne havde bolden. Men Martin var ligeglad og spillede fornemt Lønstrup i feltet, hvor han var meget tæt på at overliste Windfeld med et velplaceret spark, men AGF-keeperen nåede den.

Nu satsede vi mere fremad, hvilket dog også gav blottelser bagude, og stadion gik amok, da Flo bankede endnu en bold i nettet, men linjedommeren havde længe stået med flaget oppe for offside.

Ti minutter før tid kunne og burde vi have udlignet. Uldbjerg sled sig fri og spillede Per Frandsen helt fri, men han tøvede lige akkurat så længe, at Windfeld og en forsvarer nåede ned og blokere. Desværre slog keeperen sig så hårdt i sammenstødet, at han måtte udskiftes.

Per Frandsen
Per Frandsen var tæt på udligning

Vores desperate jagt på et point blev i stedet straffet i den anden ende, da AGF's indskiftede Thomas Thorninger opsnappede en løs bold uden for vores felt og sled sig forbi 2-3 mand, før han lidt heldigt listede bolden ind forbi Brian Flies.

Med sejren var AGF næsten sikre på at klare frisag i bunden, mens vi var ved at komme i alvorlige problemer. Heldigvis tabte Næstved og Ikast også, men næste lørdags hjemmekamp i Parken mod midtjyderne ville blive en nøglekamp for at undgå at slutte under stregen.

Heldigvis var der ét lyspunkt: vi havde nu spillet vores femte og sidste kamp i den forkætrede gule udebanedragt!