Pokalfinalen 1995

25 år siden: Vores første pokaltriumf - 5-0 over AB

Efter mesterskabet i 1992/93-sæsonen og sølvmedaljerne året i 1993/94 kom vi kun med besvær med i Superliga-slutspillet i sæsonen 1994/95, men det gik bedre i pokalturneringen, hvor vi for første gang nåede finalen.

Vores vej til finalen - klik på datoen for at læse om kampen
09.11.94 h 2-1 Fremad Amager (Allan Nielsen og Per Frandsen)
12.03.95 u 4-2 Herfølge (Per Frandsen 2, Michael Mio og Carsten V. Jensen)
13.04.95 h 2-0 AaB (Christian Lønstrup og Per Frandsen)
03.05.95 u 0-0 AaB

AB's første optræden i Parken
I finalen ventede 1. divisionsholdet AB, som i foråret 95 spillede i kvalifikationsligaen med fem andre 1. divisionshold samt efterårets to dårligste Superligahold. De fire bedste fik plads i den nye, udvidede Superliga fra efteråret, men det kapløb var AB ikke med i.

Akademikerne havde endnu ikke spillet i Parken efter ombygningen i 1992, og deres seneste kamp i Nationalarenaen var den 15. august 1985, hvor kun 378 tilskuere så B.93 vinde en pokalkamp med 1-0. Denne Kristi Himmelfartsdag kom der 20.536 tilskuere, hvilket var det tredjehøjeste i Parkens og Idrætsparkens 15 foregående finaler.

En varm solskinsdag
Finalen i den GiroBank-sponserede pokalturnering blev spillet på en bagende varm solskinsdag. Vores spillere havde tilbragt natten på Hotel Trouville i Hornbæk, bl.a. for at de tre relativt nybagte forældre kunne få deres nattesøvn. Lars Højer var netop blevet far til Casper, og også Carsten V. Jensen og Per Frandsen havde småbørn derhjemme. Det var lige før, Christian Lønstrup også kunne kalde sig far – hans kæreste var højgravid og havde plukveer natten før finalen, men nedkomsten lod vente på sig.

Benny Johansen kunne stille noget nær stærkeste hold, hvor kun Morten Falch var ude på grund af skade. Det var dog overraskende, at Michael Johansen startede ude - ikke mindst for ham selv - og at unge René Tengstedt i stedet startede i angrebet ved siden af Martin Johansen. Tengstedt var kun noteret for fire indhop og to startpladser, men Benny vurderede, at han og Martin gjorde bedre fyldest oppe foran, hvilket de også havde vist ugen før, da vi slog Lyngby 3-2.

Løns sendte løverne på sejrskurs
AB fik kampens første store chance, da et Jesper Falck-hovedstød i 5. minut tvang Per Poulsen til en flyvende superredning, men siden kom de grønblusede aldrig rigtig frem til noget særligt. Der var simpelthen for stor forskel på de to mandskaber denne eftermiddag.

Efter et par gode FCK-angreb i starten kom vi foran efter 12 minutter. Carsten V. kastede et langt indkast, som Martin Johansen headede på tværs foran mål, hvor Lønstrup bare skulle sætte hovedet på. AB protesterede for offside, men Lønstrup var lige akkurat bag bolden, da Martin headede på tværs.

AB kom ikke rigtigt frem til noget farligt, hvorimod Uldbjerg var tæt på at øge til 2-0, da han dundrede bolden på overliggeren efter et længere FCK-pres. Vi havde klart mest spil og flest chancer, indtil der manglede ca. 5 minutter af halvlegen, hvor AB kom længere frem og fik lagt lidt pres på vores forsvar, men uden at det førte til de helt store chancer.

Stadig tæt efter en times spil
Efter pausen kom Michael Johansen ind for René Tengstedt, og mange troede, at den tidligere B1903'er Ugo de Lorenzo også kom på banen for AB, men efter lidt forvirring viste det sig, at han havde byttet rygnummer med Asaf Fazal.

Vi fik ikke skabt ret meget i starten af 2. halvleg, hvor AB til gengæld fightede sig mere og mere tilbage i kampen og havde en del angreb og dødbolde, hvor vi ikke altid så 100 % sikrede ud i defensiven. Men stille og roligt overtog vi styringen igen, og både Per Frandsen og Iørn Uldbjerg havde udmærkede afslutninger, som endte henholdsvis i sidenettet og i Henrik Liebachs favn.

Højer-dødbold knækkede AB
Midt i halvlegen måtte AB's Jan Bjur desværre bæres fra banen med en flænge i hovedet efter et sammenstød med Per Frandsen, og inden de nåede at sende en ny mand på banen, fik vi frispark lige uden for AB-feltet lidt til højre for midten, da først Martin og siden Michael blev nedlagt. Eller smed sig, hvis man skal tro AB-cheftræner Johnny Petersen. Lars Højer gik til bolden og fikserede keeper Liebach med en præcis inderside i det lange hjørne, hvor keeperen tydeligvis forventede et skud i det korte hjørne.

Få minutter øgede vi til 3-0 efter et langt og fint angreb. I første omgang blev en Frandsen-afslutning blokeret, men han samlede selv bolden op i højre side, hvorefter Carsten V. spillede 1-2 med Martin Johansen og lagde bolden på tværs i feltet til Iørn Uldbjerg, og han bankede bolden utageligt i netmaskerne.

Fra da af var det kun et spørgsmål om sejrens størrelse, og i de sidste ti minutter scorede vi yderligere to gange. Først fik Højer en fin bold i dybden af Martin Johansen og afsluttede elegant ved at chippe bolden over Liebach, og i sidste minut kombinerede tvillingerne nok engang, og Michael bankede bolden ind med et knaldhårdt venstrehug.

Efter kampen spiste spillerne middag hjemme i haven hos Harald og Rudi Nielsen i Klampenborg, og her fortsatte festen, indtil ”nattelivet lokkede de sidste af truppens ungkarle til”, som det hed i Ekstra Bladet.