Løveburets vogtere

FCK's målmænd gennem årene
Johan Wiland skiftede i sidste uge til Malmö FF og nåede dermed ikke at overhale Jesper Christiansen i evighedstabellen over antal spillede kampe for Byens Hold. Johan nåede 192 kampe, mens Jesper er noteret for 210, og herefter er der et godt stykke ned til Karim Zaza, der nr. 3 med 98 kampe.

Stephan Andersen spillede sidste sæson alle kampe på nær to pokalkampe, men selv hvis han forbliver førstevalg de næste tre år, hvor han har kontrakt, bliver det svært at indhente Jesper Christiansen. Men hvis vi fortsat kommer i europæisk gruppespil og langt i pokalturneringen hver sæson, kommer han et godt stykke deropad. Og der er jo også mulighed for, at han forlænger kontrakten igen. I sommeren 2018 er han stadig kun 36 år, og det er jo ingen alder for en målmand...

Evighedstabellen
Her er evighedstabellen, som den så ud før denne sæson:

Ud over disse 21 målmænd har vi gransket arkiverne efter målmænd, der har siddet på reservebænken i officielle kampe, men aldrig fået spilletid. Det er blevet til 9 stykker:

Kuriøse keeper-historier
Vi har også fundet nogle kuriøse historier fra både officielle og træningskampe, som f.eks.

- At Antti Niemi stod 90 minutter i alle officielle kampe i 1996. Siden har ingen af vores målmænd stået alle kampe i et kalenderår, men Stephan har muligheden i år.

- Da vi i juni 2001 spillede 3-3 i Halmstad i Ørestad Cup blev vores egen keeper John Rydahl Olsen skadet, så vi i stedet lånte Halmstads normale førsteholds-målmand Conny Johansson.

- Da vi i maj 2002 deltog i en træningsturnering i Sevilla måtte daværende målmandstræner Per Wind i en alder af 46 år agere reservemålmand for Rune Pedersen. Dog uden at komme i kamp.

- Da vi i februar 2012 slog Vålerenga 5-0 i en træningskamp i Telia Parken blev Kim Christensen (der havde afløst Wiland i pausen) udvist 20 minutter før tid for et straffe, som han vist ikke engang selv begik. Thomas "TK" Kristensen gik på mål, snuppede straffesparket, og holdt buret rent de sidste 20 minutter!

- At vi kun to gange har måttet sætte en markspiller på mål i en officiel kamp - begge gange Morten Falch, jf. senere.

Målmands-udskiftninger
Siden vores første kamp i 1992 har vi 10 gange måttet udskifte en målmand i en officiel turneringskamp:

Per Poulsen og Brian Flies
Som fortalt i en tidligere historie-artikel blev begge målmænd skadet i en kamp i Lyngby i november 1994. I stedet tog Morten Falch handskerne på og bidrog til at kampen sluttede 0-0.

Antti Niemi
Den stærke finne udgik i april 1997 i pausen i Viborg, efter han kort før pausefløjtet stødte sammen med en medspiller og fik en mindre hjernerystelse samtidig med at Viborg scorede kampens enlige mål. Igen kom Morten Falch på mål, og igen holdt han nullet resten af kampen.

Magnus Kihlstedt
Den svenske keeper er nok en af de FCK-spillere, der har døjet mest med skader, inden han til sidst måtte indstille karrieren. Han måtte forlade to kampe i utide, og den første burde måske stå i glemmebogen og ikke i historiebogen! Det var 12. maj 2002 mod Brøndby, hvor Kihlstedt udgik et kvarter før tid og blev erstattet af Rune Pedersen, som desværre ikke kunne forhindre Mads Jørgensen i at afgøre kampen og mesterskabet kort før tid.

Anden gang var i november 2004 ude mod Midtjylland, hvor han blev afløst af Balász Rabóczki efter kun 16 minutter.

Balász Rabóczki
Ungareren erobrede pladsen efter Kihlstedts seneste skade, men måtte selv udgå i pausen af Royal League-finalen i Göteborg i maj 2005. Benny Gall kom på banen og blev matchvinder i straffesparks-konkurrencen.

Jesper Christiansen
Udgik første gang i maj 2007 i pausen af den anden af to pokalsemifinaler mod Lyngby og blev afløst af Benny Gall.

I november 2008 udgik han også i pausen af en udekamp mod Midtjylland, da en lyskeskade sprang op. I stedet kom australieren Nathan Coe ind og bidrog til at køre en 3-0-sejr hjem.

Tredje og sidste skade under kamp ramte Jesper i den dramatiske hjemmekamp mod Brøndby i august 2009, hvor et sammenstød med Mikkel Bischoff kostede ham en overrevet sene i overarmen og et par måneders pause. Reelt mistede han her pladsen til Wiland, men fik dog et par kampe i foråret 2010, efter Wiland så rødt i Herning.

Johan Wiland
Blev som den eneste FCK-målmand hidtil udvist, da dommeren mente, at han tog med hænder uden for feltet i Herning den 17. april 2010. Den dag i dag fastholder Johan, at bolden ramte ham på skulderen, men dommen stod ikke til at ændre, og Jesper Christiansen fik comeback og spillede også tre af forårets sidste fem kampe, inden han skiftede til Elfsborg.

I 2013 måtte Johan to gange forlade banen i utide på grund af skader. Først var det i april i den vigtige topkamp i Farum, hvor han kolliderede med Lars Jacobsen og Patrick Mtiliga efter bare 7 minutter, hvorefter Mtiliga trillede bolden i det tomme mål trods voldsomme protester fra vores spillere og fans. Dramatisk så det ud, da Johan måtte bæres fra banen, men heldigvis var skaden ikke så slem, som først frygtet – og Kim Christensen kom ind og stod en fremragende kamp, da vi vandt 3-2 og reelt sikrede guldet.

Seneste keeper-udskiftning kom i september 2013, hvor Johan udgik efter et kvarter af hjemmekampen mod OB, da Rasmus Falk var uheldig at trampe ham på armen. Han blev denne gang afløst af Jakob Busk.