Dengang Gravgaard spillede en hel kamp i angrebet

Dengang Gravgaard spillede en hel kamp i angrebet

Fra Champions League til Lerpytter Stadion
I anledning af torsdagens pokalkamp mod Randers FC dykker ”historietimen” denne gang ned i vores pokalhistorie og skruer tiden ca. otte et halvt år tilbage til efteråret 2006. Det var det efterår, hvor Byens Hold for alvor brød igennem på den internationale scene med den legendariske udesejr i Amsterdam, der sikrede klubbens første deltagelse i Champions League-gruppespillet med Benfica, Celtic og Manchester United.

Og netop dagen efter sejren i Amsterdam skulle der trækkes lod til 3. runde i pokalturneringen, og her blev løverne sendt til Thisted!

Thisted FC var på to sæsoner rykket fra Danmarksserien til 1. division, og da pokallodtrækningen sendte FCK til byen, bredte fodboldfeberen sig for alvor i Thisted og omegn. Ganske vist havde man allerede mødt tidligere Superliga-klubber som AB og AGF og klaret uafgjort, men nu stod man over for de regerende danske mestre og endda med muligheden for et gensyn med byens allerstørste fodboldhelt gennem tiderne: Jesper Grønkjær!

Thistedboerne gik desværre glip af Grønkjær
Grønkjær var samme sommer vendt hjem til FCK og dansk fodbold, men skæbnen ville, at han en uge før turen til Thisted blev skadet mod Benfica og var ude i halvanden måned. Men det er ikke sikkert, at han havde optrådt på Lerpytter Stadion alligevel, for kampene faldt tæt i den periode. Onsdagen inden lå den første CL-hjemmekamp mod Benfica, og tirsdagen efter skulle man møde Celtic i Glasgow – og der var også lige et par vigtige kampe i Superligaen…

Derfor efterlod Ståle en række af de faste profiler hjemme i København: Jesper Christiansen, André Bergdølmo, Tobias Linderoth, Michael Silberbauer, Atiba Hutchinson, Marcus Allbäck og Razak Pimpong var ikke med i det chartrede fly, der onsdag formiddag fløj til den lille lufthavn i Thisted.

Til gengæld var en række unge spillere med på rejsen. Thomas Villadsen (reservemålmand for Benny Gall) og Jamil Fearrrington kom dog ikke i kamp, men det gjorde Nikolaj Hansen, Jacob Neestrup, Jeppe Brandrup og Martin Bernburg. Neestrup fik desværre kun 9 minutter på banen, efter han afløste Martin Bernburg efter en times spil, for en knæskade tvang ham af banen igen til fordel for Nikolaj Hansen.

Gravgaard i angrebet - hele kampen!
På det tidspunkt førte københavnerne ”planmæssigt” med 1-0 på et mål af Hjalte Nørregaard efter 37 minutter, men allerede i kampens indledning var det tæt på scoring. Først da Hjalte bankede bolden på overliggeren, og siden da Lars Jacobsen brændte et straffespark, som blev begået mod den store, stærke centerforward Michael Gravgaard!

Målscorer Hjalte dirigerer Bergvold, Gravgaard og Thomassen

Jo, Gravgaard spillede såmænd i angrebet den dag, mens hans normale forsvarsmakker Brede Hangeland havde Dan Thomassen ved sin side. Gravgaard var jo (som Ståle yndede at sige det) kendt for at kunne bruge hovedet til andet end at holde styr på aktiekurser, og han blev ofte smidt op i angrebet for at skabe ravage i luftrummet – og med til historien hører også, at han havde karantæne i den efterfølgende Superliga-kamp. Men så vidt erindres var det dog både første og sidste gang, han spillede pladsen hele kampen.

Driblekongen Gravgaard i ren Grønkjær-stil

Thisted FC gav sig ikke så let
Men som sagt lignede det længe den udesejr, som de fleste havde forventet, men efter 63 minutter tændtes håbet om et pokalmirakel hos hovedparten af de 5.813 tilskuere – et imponerende fremmøde (og stadionrekord), som svarede til knap halvdelen af byens indbyggertal! Da bragte dødboldspecialisten Daniel Kristensen nemlig bragte balance i regnskabet ved at sparke et frispark flot op i målhjørnet uden chance for Benny Gall.

Kampen blev ikke vist på TV, men der findes faktisk et Youtube-klip af udligningen:


<



På det tidspunkt spillede københavnerne med fire midterforsvarere på banen (Hangeland, Thomassen, Nikolaj Hansen og Gravgaard) og ingen angribere. Da Neestrup kom ind for Bernburg, gik William Kvist nemlig op i angrebet ved siden af Gravgaard! Den 21-årige allround-spiller blev på det tidspunkt mest brugt som indskiftningsspiller, og pudsigt nok var udekampen i Amsterdam hans hidtil eneste hele kamp det efterår!

William Kvist i angriberens rolle

Men alle Williams kvaliteter til trods var det forståeligt, at Ståle sendte Fredrik ”Bella” Berglund på banen og trak William ned på midten igen, men det lykkedes Thisted at holde stand resten af den ordinære spilletid.

Benny Gall holdt nullet i straffesparks-konkurrencen
Trods flere gode FCK-tilbud i forlængningen stod det stadig uafgjort efter 120 minutter, og så skulle det hele afgøres fra 11 meter-pletten. Her svigtede kræfterne og koncentrationen hos det tappert kæmpende hjemmehold, som måtte se Benny Gall snuppe deres to første forsøg, mens det tredje blev sendt forbi mål. Til gengæld scorede Hjalte, Oscar Wendt – der var kommet til klubben i sommerpausen og stadig havde pandebånd om sit lange ”svenskergarn” – og Martin Bergvold, og så gjorde det ikke så meget, at Berglund brændte sit forsøg. Og Gravgaard nåede aldrig at sparke det femte og sidste straffe…

Spillerne hilser på de fans, der havde taget turen med til Thy – fra venstre Martin Bergvold, Nikolaj Hansen og Oscar Wendt

En lang dag var slut, og mens tusmørket sænkede sig over Thy, hastede spillerne ud og klæde om og af sted til flyet hjem til hovedstaden. Siden blev Esbjerg, Midtjylland og Lyngby i øvrigt også elimineret, inden OB trak det længste pokalstrå med en finalesejr på 2-1.